ua en ru

ТВЕЛ не виключає можливості викупу Україною долі у російських фабриках по збагаченню урану

Одним із перспективних напрямків співпраці України і Росії може бути входження української сторони в акціонерний капітал фабрик зі збагачення урану. Про це заявив віце-президент паливної компанії ТВЕЛ Василь Константінов, передає кореспондент РБК-Україна.

Одним із перспективних напрямків співпраці України і Росії може бути входження української сторони в акціонерний капітал фабрик зі збагачення урану. Про це заявив віце-президент паливної компанії ТВЕЛ Василь Константінов (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Ці процеси мають бути синхронізовані, тут йде прив'язка у двох напрямках - з машинобудування і з початкової стадії ядерно-паливного циклу. Тут доволі об'ємні питання, і вони мають дати синергію не лише за збагачувальними потужностями, але й у прив'язці до інших комплексів. Якщо ми будуємо цей комплекс, то його треба будувати по всіх напрямках - і будування атомних блоків у третіх країнах, і треба співпрацювати по "Турбоатому". Те, що це реально - ввійти в наші збагачувальні фабрики, показує наша співпраця з Казахстаном по ЦЗУ (центр зі збагачення урану). Ми допускаємо це, реалізуємо, і, напевно, вже наприкінці цього року підуть перші комерційні поставки по ЦЗУ", - зазначив Константінов.

На запитання, чи може Україна приєднатися до ЦЗУ, він відповів: "Теоретично, так. Але там питання в управлінні. Сьогодні до ЦЗУ вже віднесено близько 25% акцій. Якщо приєднається ще Україна, то треба буде нарощувати пакет. Але все-таки головне - управління економікою і ефективність роботи підприємства, в т.ч. модернізаційними та інвестиційними процесами, вони залишаються за ТВЕЛом, тому що ЦЗУ цим займатися не буде".

Як заявив сьогодні Константінов, завод з виробництва ядерного палива в Кіровоградській обл. буде працювати мінімум 60 років. При цьому він зазначив, що можливе підписання Угоди про асоціацію з ЄС ніяк не вплине на ці плани.

Також Константінов наголосив, що, у зв'язку з коригуванням енергетичної стратегії, Україні доведеться шукати нові ринки збуту для ядерного палива, яке буде вироблятися на заводі в смт. Смоліне в Кіровоградській області.

Нагадаємо, держконцерн "Ядерне паливо" і російське ВАТ "ТВЕЛ" 27 жовтня 2010 р. підписали угоду про створення спільного підприємства для будівництва заводу з виробництва ядерного палива. Вартість проекту - близько 2,36 млрд грн, у тому числі 1,1 млрд грн - це витрати, пов'язані із придбанням технологій виробництва ядерного палива. Першу чергу заводу планується запустити у 2015 р. і вивести його на повну потужність у 2020 р. Український концерн "Ядерне паливо" володіє 50% плюс 1 акція, а ВАТ "ТВЕЛ" - 50% мінус 1 акція.