ua en ru

Туреччина повернулася до ідеї покупки 15% частки в проекті Трансадріатичного газопроводу

Туреччина має намір придбати частку в проекті Трансадріатичного газопроводу (TAP). Про це заявив міністр енергетики і природних ресурсів Туреччини Танер Йилдиз, передає агентство "Тренд".

За його словами, країна може здійснити входження в проект через державну компанію Botas.

Глава Міненерго Туреччини нагадав, що раніше консорціум TAP вже пропонував Botas 15-процентну частку в проекті. Тепер турецька сторона має намір повернуться до обговорення цієї пропозиції. Йилдиз також вказав на плани Туреччини брати участь в іншому проекті будівництва газопроводу Nabucco, який, на думку міністра, також не втратив своєї значимості. Глава Міненерго Туреччини наголосив, що проекти Nabucco і ТАР не є конкурентами, а, навпаки, можуть існувати паралельно, доповнюючи один одного.

Як повідомлялося, в кінці червня 2013 р. консорціум з розробки азербайджанського газоконденсатного родовища "Шах Деніз" вибрав Трансадріатичний газопровід для постачань газу в Європу (раніше в якості можливого маршруту також розглядався проект Nabucco West).

Проект TAP покликаний транспортувати газ з Каспійського регіону через Грецію, Албанію, через Адріатичне море - на південь Італії і далі в Західну Європу. Газ, який буде проводитися в рамках другого етапу розробки азербайджанського газоконденсатного родовища "Шах Деніз", розглядається в якості основного джерела для проекту.

Початкова потужність трубопроводу TAP складе 10 млрд куб. м на рік з можливістю розширення до 20 млрд куб. м в рік. Початок будівництва ТАР очікується в 2015 р. Акціонерами ТАР є: BP і SOCAR - по 20%, Total - 10%, Fluxys - 16%, Statoil (20%), E.On (9%) і Axpo (5%).