ua en ru

Туреччина створила власний ударний безпілотник

Туреччина створила власний ударний безпілотник Фото: турецький ударний безпілотник

Туреччина стала шостою країною в світі з власними ударними дрона

Туреччина самостійно розробила і прийняла на озброєння ударні безпілотні літальні апарати. Про це йдеться в журналі Aviation Week, передає N+1.

Таким чином, Туреччина стала шостою країною в світі з власними ударними дрона. Досі подібні безпілотники на озброєнні мали США, Китай, Іран, Пакистан і Ізраїль.

Першим ударним безпілотником, що надійшов на озброєння Туреччини став доопрацьований розвідувальний апарат Bayraktar TB2.

Такими апаратами володіють деякі країни, так як їх створення пов'язано з безліччю технологічних труднощів. Однак розробку власних ударних бпла ведуть кілька десятків країн, включаючи ОАЕ, Францію, Великобританію, Росію і Південну Корею.

Звичайна конструкція наявних розвідувальних апаратів не підходить для адаптації під ударний проект. Використовувати при створенні ударних бпла звичайне авіаційне озброєння неможливо із-за його маси.

Також суттєві ресурси і час забирає створення алгоритмів автоматизації для ударних апаратів.

Туреччина займається створенням ударних безпілотників протягом останніх 10 років

У вересні 2016 року ударний дрон Bayraktar TB2 турецькі військові використовували для нанесення ударів по позиціях Робочої партії Курдистану. Зараз цей апарат отримав посилене крило, допрацьований двигун і бортове обладнання.

Апарат озброєний невеликими ракетами MAM-L класу "повітря-поверхня", розробленими спеціально для безпілотників турецькою компанією Roketsan. Маса однієї ракети складає 22 кілограми.

Турецький ударний дрон може розвивати швидкість до 220 кілометрів на годину, а дальність його дії складає 150 кілометрів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Польща планує оснастити армію безпілотниками.