ua en ru

Туреччина проти "привілейованого партнерства" з ЄС

Туреччина проти "привілейованого партнерства" з ЄС Фото: Омер Челік (flickr.co Daykan com)

В Анкарі закликали не сприймати Туреччину як "табір для біженців", із яким треба співпрацювати

Офіційна Анкара проти "привілейованого партнерства" з Європейським Союзом. Про це заявив міністр Туреччини у справах ЄС Омер Челік в ефірі одного з турецьких телеканалів, передає Anadolu.

"Будь-яка ініціатива, що передбачає надання Туреччині статусу "привілейованого партнера", буде відкинута Анкарою. Ніхто не в праві пропонувати Туреччині статус країни другого класу", - сказав Челік.

За його словами, суперечки навколо надання Туреччині статусу "привілейованого партнера" ЄС знову актуалізувалася після переговорів президентів Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана і Франції Еммануеля Макрона 5 січня 2018 року в Парижі. Однак позиція Туреччини з цього питання гранично чітка.

"Ми не приймемо жодного "привілейованого партнерства" і вважаємо подібні ініціативи аморальними. Туреччину не можна сприймати як "табір для біженців", із яким потрібно співпрацювати з питання запобігання нелегальній міграції або ж в якості "військового штабу" для звернень по боротьбі з тероризмом. Туреччину потрібно сприймати як державу!" - наголосив Челік.

Нагадаємо, раніше президент Франції Еммануель Макрон заявив, що не бачить шансів на прогрес у переговорах про вступ Туреччини в Європейський Союз.