ua en ru

Туреччина планує інвестувати 1 млрд дол. в грузинську енергетику

Туреччина планує інвестувати в енергетику Грузії більше 1 млрд дол., повідомив журналістам прем'єр-міністр Грузії Ніка Гілаурі за підсумками двосторонньої енергетичної конференції в Тбілісі. За його словами, ця сума передбачена контрактами, укладеними протягом останніх двох років, передає Trend.
В цілому, за словами Гілаурі, між Грузією і Туреччиною в енергетичній сфері в цілому підписано 40 контрактів на будівництво малих і середніх ГЕС. "Грузія є гарним коридором для інвестицій. В той же час, незважаючи на складне міжнародне фінансове становище і кризу, Грузія і Туреччина зберігають гарну інвестиційну середу", - підкреслив грузинський прем'єр, відзначивши, що офіційний Тбілісі проводить політику "відкритих дверей" для іноземних інвестицій.
Зокрема, Грузія і Туреччина підписали сьогодні договір, згідно з яким спрощується процедура експорту грузинської електроенергії в Туреччину по споруджуваної ЛЕП 500 кВ. Як пояснили в Міністерстві енергетики Грузії, ЛЕП будується згідно з міжурядовою угодою сторін, і в комерційних організацій не було юридичного права на її експлуатацію. Після підписання цього договору приватні енергоструктури таку можливість отримали.
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Грузії в 2012 р. розпочнеться будівництво 17 нових гідроелектростанцій сумарною потужністю 2 тис. МВт, і до 2015 р. в країні здадуть в експлуатацію 6 нових високовольтних ЛЕП.