ua en ru

Туреччина не виключає, що Асад може знову застосувати хімзброю

Туреччина не виключає, що Асад може знову застосувати хімзброю Фото: Мевлют Чавушоглу

У Туреччині вважають, що необхідно відмовити Москву від підтримки Асада

Глава міністерства закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що у режиму Башара Асада все ще є хімічна зброя, і він знову може його застосувати Сирії. Про це Чавушоглу заявив журналістам у рамках зустрічі глав МЗС країн G7, передає "Агентство Анадолу".

"За наявними у нас даними, у режиму Асада все ще є хімічна зброя. По всій видимості, режим Асада вчинив нечесно, зберігши частину хімзброї, яке повинен був повністю знищити. Або, можливо, хтось пізніше знову передав йому цю зброю. Це могли бути країни, які підтримують його, або терористичні організації. Іншого варіанту немає. Ясно одне: поки Асад залишається при владі, всі вищевказані ризики зберігаються, вони навіть збільшуються, що погано для майбутнього Сирії", - заявив Чавушоглу.

Також глава МЗС Туреччини вважає, що Москву необхідно відмовити від підтримки режиму Асада, а кращий спосіб врегулювання конфлікту в Сирії - політичний.

"Треба бути готовими до того, що режим Асада може атакувати провінцію Ідліб. Також Анкара вважає, що необхідно відмовити Москви від підтримки режиму Асада. Туреччина наголошує, що найкращий спосіб врегулювання конфлікту в Сирії - політичний. А для цього необхідні конструктивні переговори, які принесуть результат", - сказав він.

Нагадаємо, міністри закордонних справ країн G7 зустрічалися у вівторок у місті Лукка в Італії. В ході зустрічі вони не дійшли згоди щодо розширення санкцій проти Росії та Сирії.