ua en ru

Туреччина і Азербайджан підписали угоду про будівництво газопроводу в обхід Росії та Ірану

Туреччина й Азербайджан підписали сьогодні угоду про будівництво Трансанатолійського трубопроводу для природного газу (TANAP), який має на меті транспортувати газ із азербайджанських родовищ до Європи в обхід Росії та Ірану, повідомляє радіо "Свобода".

На церемонії підписання угоди про проект вартістю в 7 млрд дол. у турецькій столиці Анкарі були присутні прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган і Президент Азербайджану Ільгам Алієв.

Угода передбачає, що газогін має бути збудований і почати працювати протягом шести років.

Раніше сьогодні Ердоган, виступаючи в парламенті Туреччини, заявив, що джерелами заповнення цього газогону будуть родовище Шах-Деніз в Азербайджані, а також інші родовища басейну Каспійського моря.

За його словами, газопровід зможе транспортувати до Європи також газ із Туркменистану.

Туреччина й Азербайджан створили консорціум для будівництва цього проекту минулого грудня, домовившись про створення південного газового коридору в жовтні минулого року.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з віце-прем'єр-міністром Туреччини Алі Бабаджаном на початку травня заявив, що Україна готова брати активну участь в будівництві Трансанатолійского газопроводу.