ua en ru

Туреччина хоче від Ізраїлю імена та адреси військових, які штурмували судна "Флотилії свободи" біля берегів Гази

Влада Туреччини вимагає від Ізраїлю надати імена та адреси військових, які брали участь у штурмі так званої "Флотилії свободи" 31 травня 2010 р. Тоді було вбито вісім турецьких громадян, а також один чоловік, що мав громадянство Туреччини і США.

Генеральний прокурор Туреччини відправив лист ізраїльським властям з проханням вказати установчі дані (імена, адреси і т.д.) військових і політиків, які брали участь в операції з штурму флагмана флотилії, турецького корабля Mavi Marmana, а також здійснювали керівництво цієї операції, передає РБК з посиланням на телеканал France24.

31 травня минулого року шість суден "Флотилії свободи", ведені флагманом Мavi Marmana, слідували в блокований армією Ізраїлю Сектор Газа, щоб доставити туди гуманітарну допомогу в порушення блокади. Захід було організовано турецькою неурядовою організацією IHH Humanitarian Relief Foundation. У нейтральних водах на флагман висадилися бійці ізраїльської морської піхоти. На борту судна сталися зіткнення, в результаті яких дев'ять осіб зі складу команди і пасажирів корабля були вбиті. Кілька ізраїльських морпіхів отримали поранення. Флотилія була арештована ізраїльськими військовими і відпревлена в ізраїльський порт.

Керівництво Ізраїлю тоді засудили багато країн світу, а також ООН. Президент Туреччини Абдулла Гюль заявив, що відносини між двома країнами "змінюється раз і назавжди".

У січні 2011 р. ізраїльська сторона оприлюднила дані свого розслідування цієї події, заявивши, що військові цієї країни діяли згідно з нормами міжнародного права.

Очікується, що в кінці червня 2011 р. в Сектор Газа буде відправлена нова флотилія, в якій також візьме участь Мavi Marmana. Тель-Авів вже висловив незадоволення з цього приводу, назвавши підготовлювану відправку кораблів "провокацією насильства".