ua en ru

Туреччина депортувала знімальну групу російського телеканалу

Туреччина депортувала знімальну групу російського телеканалу Фото: глава МЗС РФ Сергій Лавров

РФ "рішуче засуджує" дії турецької влади

Влада Туреччини затримала і депортувала з країни знімальну групу телеканалу "Росія 1". Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства закордонних справ Російської Федерації.

Зокрема, в коментарі департаменту інформації і друку МЗС Росії про затримання журналістів говориться, що 7 грудня члени знімальної групи були затримані в прикордонній з Сирією провінції Хатай на південному сході Туреччини в момент, коли вони прямували в сусідню провінцію Газіантеп.

"Затримання вчинили невідомі особи, одягнені в цивільне, які на законну вимогу журналістів відмовилися представитися і пред'явити свої документи. Російську знімальну групу привезли до поліцейської ділянки, де повідомили про рішення депортувати їх з Туреччини на підставі, як було заявлено, "порушення правил діяльності іноземних журналістів в Турецькій Республіці", - йдеться в повідомленні.

Як заявляють в МЗС РФ, турецька влада відмовилася дати роз'яснення представникам Посольства Росії в Туреччині, який вступив у контакт зі знімальною групою незабаром після її затримання.

"Рішуче засуджуємо неправомірні дії турецької влади. Таке ставлення до представників ЗМІ абсолютно неприйнятне. Виникає питання, які саме "правила" були порушені російськими журналістами? Складається враження, що в Анкарі злякалися розтину кореспондентами телеканалу "Росія 1" незручних для уряду фактів про здійснювану в районі турецько-сирійського кордону незаконну діяльність", - заявляють в російському відомстві.

МЗС РФ вважає даний випадок "показовим у світлі цілої низки порушень в Туреччині прав місцевих та іноземних ЗМІ".

"Показовим у цьому сенсі є факт затримання в кінці листопада ц.р. головного редактора турецької газети "Джумхурієт" Д. Дюндара і глави бюро цього видання в Анкарі Е. Гюля у зв'язку з опублікуванням ними статті про причетність турецьких спецслужб до постачань зброї бойовиками в Сирії. Журналістам були пред'явлені звинувачення в "шпигунстві, розкритті державної таємниці та тероризмі". Їм загрожує довічне ув'язнення", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, відносини між РФ і Туреччиною зіпсувалися після того, як турецька влада збила російський літак Су-24, що порушив повітряний простір країни.