ua en ru

Турецький пором і грецьке судно вивезли з Місурати більше 2,2 тис. біженців

Турецький пором "Анкара" 15 квітня вивіз з лівійського портового міста Місурата більше тисячі біженців, громадян Єгипту. Пором відправився в порт Олександрії. Раніше 1,2 тис. осіб, в основному, сезонних робітників з Африки та Азії, вивезло з порту Місурати грецьке судно, повідомляє телеканал euronews. Повідомляється, що люди виснажені, вони пережили непростий час під бомбардуванням в Місураті без води та їжі.
Грецьке судно з вантажем гуманітарної допомоги змогло пришвартуватися в порту Місурати в четвер ввечері, незважаючи на потужний артилерійський обстріл гавані з боку сил, вірних Муаммару Каддафі.
За даними повстанців, у руках яких знаходиться місто, по гавані були випущені не менше 200 ракет системи "Град". Через бомбардування робота порту була в цілому припинена.
Напередодні, щонайменше, 23 людини стали жертвами ракетного обстрілу самого міста. Серед загиблих - троє єгиптян. Як повідомляють повстанці, сильні вибухи трясли житлові райони, де гуманітарна ситуація погіршується з кожним днем.
Нагадаємо, з 15 лютого 2011 р. у Лівії почалися масові акції протесту проти М.Каддафі. Незабаром на бік протестуючих перейшов ряд співробітників поліції, військовослужбовців збройних сил і високопоставлених офіційних осіб. Країна розділилася на дві частини. На заході М.Каддафі, як і раніше користується серйозною підтримкою, однак схід виступає проти цього політика. Протиборство сторін вилилося у громадянську війну, в якій, за даними опозиції, загинуло більше 10 тис. чоловік.
17 березня 2011 Рада безпеки ООН прийняла резолюцію, що забороняє авіації М.Каддафі здійснювати польоти над Лівією, заявивши, що цей правитель бомбить з повітря мирних громадян країни. Після цього по військових і промислових об'єктах, які знаходяться під контролем сил М.Каддафі почала наносити удари міжнародна коаліція. Через деякий час командування над коаліцією взяло на себе НАТО.