ua en ru

Турчинова просять винести на РНБО питання приналежності МТС Україна

Секретаря Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олександра Турчинова просять винести на розгляд РНБО питання приналежності МТС Україна. Про це у своєму Facebook повідомив народний депутат від "Народного фронту" Антон Геращенко.

"Звернувся до Секретаря Ради Національної безпеки і оборони Олександру Турчинову з пропозицією розглянути на РНБО питання роботи операторів систем телекомунікацій перебувають під контролем російського капіталу і російських спецслужб", - написала Геращенко.

"Прошу: вжити невідкладних заходів для розробки правових, технологічних, фінансових механізмів управління, регулювання, контролю держави за такими сферами: засоби передачі (зберігання, обробки) інформаційних даних, телекомунікаційні системи, Інтернет, системи мобільного та супутникового зв'язку і навігації. На засіданні РНБО розглянути питання про встановлення обмежень у володінні російськими юридичними і фізичними особами (кінцевими бенефіціарами) та афілійованими з ними особами частками, що не перевищують 25% в сукупності, у статутних капіталах компаній у сфері засобів передачі (зберігання, обробки) інформаційних даних, мобільного та супутникового зв'язку, систем навігації та телекомунікації", - йдеться в заяві.

У той же час в прес-службі МТС назвали звинувачення на свою адресу безпідставними.

"Ми вважаємо, що безпідставні звинувачення українських мобільних операторів завдають шкоди не тільки бізнесу компаній, але і України, оскільки є прямою загрозою для надходження іноземних інвестицій, які сьогодні вкрай необхідні державного бюджету і економіці країни", - заявили в компанії.

"МТС Україна" - це український бізнес, який працює в Україні, щорічно платить мільярди гривень податків в український бюджет, створює десятки тисяч робочих місць і інвестує в Україну мільйони доларів. Протягом останніх років "МТС Україна" не виплачувала дивіденди своїм акціонерам, акумулюючи ці кошти для інвестування в розвиток телекомунікаційної інфраструктури країни, в тому числі в її підготовку до 3G. Більше того, наша діяльність не обмежується суто бізнес-інтересами. Компанія виділила десятки мільйонів гривень на допомогу нашим співвітчизникам і продовжує надавати допомогу тим, хто сьогодні потребує. Як українська компанія "МТС Україна" діє в українському правовому полі, не порушує жодного українського закону і захищає інтереси своїх абонентів. Крім того, всі дії компанії відповідають міжнародному законодавству, оскільки МТС є публічною компанією, акції якої котируються на Нью-Йоркській фондовій біржі", - підкреслили в МТС.

Нагадаємо, "МТС Україна" запропонував найбільшу ціну на конкурсі з ліцензій на 3G.