ua en ru

Турчинов ввів у дію рішення РНБО про заходи щодо зміцнення інформаційної безпеки України

В. о. Президента України, спікер Верховної Ради Олександр Турчинов підписав указ №449/2014 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) від 28 квітня 2014 р. "Про заходи щодо вдосконалення формування та реалізації державної політики у сфері інформаційної безпеки України".

В. о. Президента України, спікер Верховної Ради Олександр Турчинов підписав указ №449/2014 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) від 28 квітня 2014 р. "Про заходи щодо вдосконалення формування та реалізації державної політики у сфері інформаційної безпеки України". Текст відповідного указу оприлюднено на сайті в.о. глави держави.

Згідно з рішенням РНБО, Кабінету міністрів України доручено у місячний термін розробити і внести на розгляд парламенту законопроекти про внесення змін у деякі закони України щодо протидії інформаційній агресії іноземних держав, передбачивши, зокрема, визначення механізму протидії негативному інформаційно-психологічному впливу, в тому числі шляхом заборони ретрансляції телевізійних каналів, а також щодо запровадження для іноземних засобів масової інформації системи інформування та захисту журналістів, які працюють в місцях збройних конфліктів, вчинення терористичних актів, при ліквідації небезпечних злочинних груп".

Крім того, спільно з Інститутом стратегічних досліджень та СБУ, Кабміну доручено розробити проект стратегії розвитку інформаційного простору України... проект стратегії кібернетичної безпеки України, розробити і впровадити комплексні заходи організаційного, інформаційного і роз'яснювального характеру щодо всебічного висвітлення заходів з реалізації державної політики у сфері забезпечення інформаційної безпеки, а також посилити контроль за дотриманням законодавства з питань інформаційно-психологічної та кібернетичної безпеки.

У той же час, у тримісячний термін Кабміну спільно з Інститутом стратегічних досліджень та СБУ наказано подати на розгляд РНБО проект нової редакції Доктрини інформаційної безпеки України, а також розробити зміни до законодавства щодо інформаційної безпеки України і подати їх на розгляд Верховної Ради.

Серед іншого, Держслужбі спецзв'язку і захисту інформації наказано "прийняти додаткові заходи щодо захисту інформації з обмеженим доступом (насамперед персональних даних, які належать до конфіденційної інформації під час її обробки в інформаційних системах".