ua en ru

Турчинов підписав закон про держзакупівлі

Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон № 1197-VІІ "Про здійснення державних закупівель".

Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон № 1197-VІІ "Про здійснення державних закупівель". Про це повідомляється на офіційному сайті парламенту.

Під дію даного закону підпадуть всі компанії, 51% акцій яких знаходиться у державній власності.

Дія цього закону поширюється на закупівлі замовниками товарів, робіт і послуг для здійснення ними діяльності, які повністю або частково здійснюються за рахунок бюджетних коштів за умови, що вартість закупівлі товарів та послуг дорівнює або перевищує 100 тис. грн, а робіт - дорівнює або перевищує 1 млн грн, а також здійснюються за рахунок власних коштів за умови, що вартість закупівлі товарів та послуг дорівнює або перевищує 1 млн грн, а робіт - 5 млн грн.

Закон скорочує терміни державних закупівель та перелік випадків, на які не поширюється дія закону про державні закупівлі з 44 до 10 випадків "з метою запобігання безконтрольного використання державних коштів, прозорості та відкритості сфери державних закупівель".

Крім того, проект закону передбачає скорочення переліку підстав для застосування неконкурентної процедури з метою зменшення випадків її застосування.

Також, згідно з законом,розкривається вся інформація щодо того, як здійснюється державна закупівля, хто бере участь і на яких підставах і умовах той чи інший суб'єкт хоче виграти тендер на державні закупівлі.

Закон скасовує необхідність розміщення інформації в державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель та у міжнародному інформаційному виданні з питань державних закупівель, залишивши при цьому обов'язковість оприлюднення цієї інформації на веб-порталі Уповноваженого органу. Замість цього передбачено оприлюднення річних планів на веб-порталі Уповноваженого органу без зобов'язання їх надіслання Мінекономрозвитку з метою забезпечення економії державних коштів та спрощення доступу громадськості до інформації про заплановані державні закупівлі.

Також закон надає можливість замовникам застосовувати електронні засоби під час застосування процедур закупівель, визначених статтею 12 даного проекту закону.

Також документ визначає поняття замовників згідно з принципами директив ЄС та адаптує процедури закупівлі в одного учасника згідно з практикою застосування подібної процедури в Європейських країнах.

Нагадаємо, народні депутати ухвалили цей закон 10 квітня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 226 нардепів.