ua en ru

Турчинов пояснив, чому не ввів військовий стан після загострення на Донбасі

Турчинов пояснив, чому не ввів військовий стан після загострення на Донбасі Фото: Олександр Турчинов

При введенні воєнного стану проведення виборів в країні стає неможливим

Секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олександр Турчинов, який навесні 2014 року виконував обов’язки президента заявив, що не ввів військовий стан під час загострення конфлікту на Донбасі, щоб зберегти можливість провести вибори президента в Україні. Про це Турчинов сказав в інтерв’ю BBC.

За словами Турчинова, в 2014 році існувала значна загроза великомасштабного вторгнення Росії в Україну і повернення влади Януковича.

"Загроза реалізації звернення Януковича щодо введення військ залишалася до обрання нового президента у травні 2014 року. Мені треба було робити що завгодно, але провести чесні вибори, які визнає все суспільство. І тільки так я вибивав їхній "козир" нелегітимності української влади. Саме тому до завершення виборчого процесу не можна було вводити воєнний стан", - сказав Турчинов.

Відзначають, що згідно з законодавством України під час дії воєнного стану у всій країні або в її частині проведення виборів неможливе.

"Ми розуміли формулу, яку Кремль відпрацював ще в 2013 році на військових навчаннях - за зверненням законного керівника сусідньої країни російські війська допомагають відновити конституційний лад після захоплення влади заколотниками", - додав Турчинов.

Нагадаємо, Турчинов розповів, чи можна було переговорами уникнути конфлікту на Донбасі навесні 2014.