ua en ru

Туніс готовий надати острів Джерба для переговорів між урядом Лівії і бунтівниками, - Маргелов

Туніс готовий надати острів Джерба як нейтральну територію, де могла б відбутися зустріч представників лівійського уряду і бунтівників для врегулювання конфлікту в країні. Про це заявив спецпредставник президента РФ по Африці Михайло Маргелов, якого Президент Росії Дмитро Медведєв раніше направив в якості посередника у переговорах між Тріполі і Бенгазі, передає РБК.

При цьому, як уточнив Маргелов, Туніс готовий надати майданчик для переговорів за умови, якщо Росія і Африканський союз, як він висловився, розгорнуть над цим круглим столом свію "парасольку".

В цілому, за словами Маргелова, в процесі врегулювання лівійського конфлікту стався прорив. За його словами, учасники конфлікту більше не висловлюють принципової відмови від можливості проведення переговорів.

"Вже ніхто не висуває гасло "Війна до переможного кінця", і це головне", - зазначив спецпредставник, зауваживши, що єдиною умовою для початку лівійського діалогу Бенгазі далі висуває відмову Муамара Каддафі "від політичних амбіцій і його відхід від влади".

Нагадаємо, в лютому 2011 р. в Лівії спалахнула громадянська війна, яка розколола країну на захід, де взяли гору прихильники глави держави Каддафі, і схід, контрольований бунтівниками. 17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє літакам лівійського уряду здійснювати польоти над територією країни. Потім в лівійський конфлікт втрутилася міжнародна коаліція, яка почала завдавати удари по військових і промислових об'єктах, що знаходяться під контролем сил армії Каддафі. Через деякий час командування коаліцією перейшло до НАТО.