ua en ru

Тука назвав три головні напрями програми відновлення Донбасу

Тука назвав три головні напрями програми відновлення Донбасу Фото: Георгій Тука прокоментував концепцію відновлення Донбасу

Це - відновлення інфраструктури и зруйнованих бізнес-зв'язків, а також повернення довіри між людьми

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука назвав три головні напрями програми відновлення Донбасу. Про це він повідомив в ефірі "5 каналу".

"Перші кроки вже робляться цілою низкою відомств і міністерств, не чекаючи офіційного затвердження. Наприклад, Міністерство юстиції - разом з нами були певні кроки зроблені для того, щоб надати можливість людям, перш за все вимушеним переселенцям, доступу до юридичних послуг. Це зроблено вже. Якщо взяти Мінсоцполітики, погодьтеся, що за останні три місяці досить великі зміни відбулися - це і запровадження електронного обліку, і поновлення соціальних виплат. Тобто багато дуже відомств рухалися згідно цього плану, не чекаючи офіційного затвердження. Вже щось робиться", - сказав він.


Крім того, він зазначив, що Кабінет міністрів схвалив "Концепцію державної цільової програми відновлення та розвитку миру в східних регіонах України", згідно з якою, повертати Донбас пропонується за рахунок: відновлення критичної інфраструктури та соціальних послуг, економіки, кредитування малого і середнього бізнесу, створення самодостатніх громад, повернення довіри між людьми, а також психологічної підтримки населення.

"Цей план передбачає три головні напрямки - відновлення зруйнованої інфраструктури, коли кажемо про інфраструктуру, маємо на увазі не тільки дороги, мережі електроживлення, газопостачання, водопостачання, в тому числі треба казати і про зруйновані лікарні, про зруйновані школи, дитячі садочки - це все підлягає оновленню. Другий досить великий і дуже важливий напрямок - це відновлення зруйнованих бізнесових зв'язків, бізнесових стосунків...Треба допомагати їх поновлювати - або шукати альтернативу, або допомагати людям поновлювати ці зруйновані ланцюжки, виробництвом продукції на території, яку ми контролюємо. І безперечно, повернення довіри між людьми, психологічної підтримки населення", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Павло Клімкін заявляв, що надання окупованому Донбасу статусу автономії стане легітимізацією протекторату Російської Федерації над цією територією.