ua en ru

ЦРУ розсекретило документи флоту СРСР часів "холодної війни"

ЦРУ розсекретило документи флоту СРСР часів "холодної війни" Фото: ЦРУ (cia.gov)

ЦРУ розсекретило 82 матеріала об'ємом близько 2 тис. сторінок

Центральне розвідувальне управління Сполучених Штатів (ЦРУ США) розсекретило документи про військовий флот СРСР часів "холодної війни". Про це говориться на сайті ЦРУ.

Повідомляється, що ЦРУ США оголосило про зняття грифу "Секретно" з документів, підготовлених відомством у 1960-1980 роки і присвячених стану і дій радянського військово-морського флоту.

Так, в загальній складності розсекречені 82 матеріала об'ємом близько 2 тис. сторінок, зокрема, переклади статей з випускався Міноборони СРСР журналу "Військова думка", і оцінки аналітиків американських спецслужб, і звіти розвідників.

Прикладом такого документа можна назвати звіт ЦРУ від 1958 року, в якому з посиланням на офіцера ВМФ СРСР, ім'я якого у звіті приховано, повідомляється про будівництво в Радянському Союзі атомного підводного човна. У звіті особливо підкреслюється, що мова йде вже не про першу субмарині такого типу.

Також у повідомленні ЦРУ зазначено, що розсекречені їм документи в попередні роки лягали на стіл представників вищого керівництва США, включаючи президентів і віце-президентів, а також голів Пентагону і Держдепартаменту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Польщі звинуватили Міністерство оборони Росії у фальсифікації історії Другої світової війни. Зокрема, Польський інститут національної пам'яті (IPN) опублікував заяву, в якій йдеться про те, що розсекречені Міноборони Росії документи про звільнення Червоною армією польській території фальсифікують історію.