ua en ru

У ЦВК заявляють, що не можуть скасовувати реєстрацію кандидатів у нардепи

У ЦВК заявляють, що не можуть скасовувати реєстрацію кандидатів у нардепи Фото: Михайло Охендовський

З 2002 р. жодного разу не приймалося рішення про скасування реєстрації

Центральна виборча комісія (ЦВК), згідно діючого виборчого законодавства, не може скасувати реєстрацію кандидата в народні депутати України. Про це заявив голова ЦВК Михайло Охендовський сьогодні, 21 липня, під час брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Чи може ЦВК скасувати реєстрацію того чи іншого кандидата в народні депутати? Відповідь однозначна - ні. Подібних санкцій в арсеналі ЦВК відносно кандидатів в народні депутати не було ніколи", - заявив Охендовський.

Він зазначив, що з 2002 р. жодного разу в історії українських загальнонаціональних виборів не приймалось рішення про скасування реєстрації.

"Останнім законом, який передбачав можливість скасування реєстрацію кандидата, який балотується у Верховну Раду на одномандатному окрузі або за партійними списками, був закон, який втратив свою чинність у 2006 р. Останнє рішення по скасуванню реєстрації кандидата у народні депутати України на виборах приймалося у 2002 р. стосовно кандидата Жир. Цьому рішенню передували рішення судів, якими були встановлені факти порушень стосовно цього кандидата", - сказав Охендовський.

Нагадаємо, ЦВК не має підстав для оголошення попередження жодному кандидату у народні депутати України в окрузі №205.