ua en ru

ЦВК винесла попередження Жванії за підкуп виборців

Центральна виборча комісія (ЦВК) винесла перше в поточній виборчій кампанії попередження кандидату в народні депутати Давиду Жванії за порушення ведення передвиборчої агітації, а Одеський апеляційний адміністративний суд визнав перший факт непрямого підкупу виборців. Про це повідомляє "Коммерсант Україна".

У п'ятницю, 31 серпня, Одеський апеляційний адміністративний суд задовольнив скаргу представників об'єднаної опозиції і визнав непрямим підкупом виборців передачу кандидатом у народні депутати Жванією 275 комплектів шкільної форми учням однієї зі шкіл Одеської області.

"Вважати встановленим факт порушення кандидатом у народні депутати по 140 виборчому округу Давидом Жванією п. 13 ст. 74 закону "Про вибори народних депутатів", - йдеться в ухвалі суду, копію якого юристи об'єднаної опозиції направили в ЦВК для відповідного реагування.

Слід зазначити, що 1 вересня багато кандидатів в народні депутати взяли приклад пана Жванії. Багато інтернет-сайти розмістили, зокрема, фотографії із зображенням подарунків від Віталія Чудновського ("БЮТ-Батьківщина") і відеоролик, в якому директор середньої школи №38 міста Харкова оголошує учням, що Ірина Горіна (Партія регіонів) дарує їм "професійні м'ячі" .

У ЦВК виданню розповіли, що під час поточної кампанії ще не отримували рішень суду, які встановили підкуп виборців. Єдиним кандидатом, якому в п'ятницю Центрвиборчком виніс попередження, поки є висуванець партії УДАР Володимир Петровський (округ №165, Тернопільська область) - в його листівках були відсутні відомості про замовника. "Нинішнє законодавство досить ліберальне. ЦВК може винести кожному кандидату хоч тисячу попереджень, але можливості зняти його з реєстрації новий закон не передбачає", - підкреслив у бесіді з виданням член Центральної виборчої комісії Олександр Шелестов.

В об'єднаній опозиції зазначають, що 1 вересня зафіксували безліч випадків роздачі подарунків від кандидатів у народні депутати і мають намір оскаржити ці порушення в судах. "Всі відстежується нашими кандидатами в мажоритарних округах", - сказав виданню народний депутат Сергій Соболєв ("БЮТ-Батьківщина"). "У даному випадку повинні працювати правоохоронні органи, а не конкуренти на політичному полі", - зі свого боку заявив виданню представник партії УДАР в ЦВК Валерій Карпунцов.

Нагадаємо, вибори до Верховної Ради відбудуться 28 жовтня 2012 р.