ua en ru

ЦВК дозволила залучати до роботи на виборах технічних працівників

ЦВК на сьогоднішньому засіданні одноголосно прийняла постанову "Про порядок залучення фахівців, експертів і технічних працівників для організаційного, правового, технічного забезпечення здійснення повноважень виборчих комісій під час підготовки та проведення виборів народних депутатів України", передає кореспондент РБК-Україна.

Як зазначила доповідач з даного питання член ЦВК Жанна Усенко-Чорна, "частина 17 ст 33 pакону України "Про вибори народних депутатів України" надає можливість після початку виборчого процесу залучати для виконання виборчими комісіями своїх повноважень відповідних технічних фахівців, експертів, юристів, водіїв та так далі, для забезпечення успішного виконання ними передбачених законом повноважень".

Усенко-Чорна повідомила, що в постанові пропонується затвердити порядок, відповідно до якого гранична кількість залучених технічних працівників, які можуть залучатися до роботи ЦВК не має бути більшою 150 осіб, при цьому окружна виборча комісія може залучати до 10 чоловік, а для забезпечення роботи дільничної виборчої комісії передбачається встановити для великої дільничної виборчої комісії - не більше 2 осіб, а для малої і середньої - не більше 1 людини.

Крім того, ЦВК затвердила форми відповідних "договорів про надання такими цивільно-правовими договорами послуг окружних, дільничних виборчих комісій, це додаток №3, а також договору про надання Центральній виборчій комісії таких послуг, відповідно це додаток №4".

Також ЦВК затвердила форму довідки про надання послуг ЦВК під час підготовки та проведення виборів народних депутатів України.

Паралельно з цим ЦВК визнала "такою, що втратила силу" постанову ЦВК від 23 жовтня 2009 р. №189.

Нагадаємо, раніше сьогодні повідомлялося, що ЦВК затвердила порядок проведення жеребкування щодо черговості надання ефірного часу та друкованих площ партіям.