ua en ru

ЦВК планує роз'яснити тервиборчкомам неможливість звуження повноважень офіційних спостерігачів

Центральна виборча комісія має намір розробити і затвердити спеціальне роз'яснення для територіальних виборчих комісій, яке не дозволяло б тервиборчкомам звужувати повноваження місій офіційних спостерігачів, як це було на виборах мера в Обухові. Про це журналістам повідомила заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я думаю, що відносно роботи офіційних спостерігачів Центральна виборча комісія повинна буде прийняти спеціальне роз'яснення, яким врегулює такі питання, щоб не виникало спірних і конфліктних ситуацій в роботі з одного боку дільничних виборчих комісій, а з іншого боку у виконанні місії офіційних спостерігачів", - сказала Усенко-Чорна, відповідаючи на питання журналістів про те, як ЦВК присікатиме випадки, коли місцева комісія ухвалила рішення, що не дозволяє офіційним спостерігачам наближатися до столів реєстрації виборців.

За її словами, "такі підходи зі звуження обсягів спостереження за процесом голосування і підрахунку голосів якраз нівелює сам принцип і статус офіційного спостерігача і практично вихолощує такий важливий елемент контролю за принципами виборчого процес". "Я думаю, ми з Андрієм Йосиповичем (першим заступником голови ЦВК Андрієм Магерою) зможемо в найближчий час, враховуючи досвід проведення виборів в місті Обухів, підготувати відповідні роз'яснення, щоб зробити неможливими такі порушення", - зазначила Усенко-Чорна.

Як відомо, на останніх виборах мера в Обухові фіксувалися випадки, коли місцевий виборчком ухвалював рішення, що забороняє спостерігачам наближатися менш ніж на 20 м до столів реєстрації, що не дозволяло їм бачити можливе проведення фальсифікації.