ua en ru

ЦВК планує модернізувати процес виборів і отримувати дані з дільниць через інтернет

ЦВК планує модернізувати процес виборів і отримувати дані з дільниць через інтернет Фото: Михайло Охендовський

В результаті ЦВК зможе максимально швидко отримати результати підрахунку голосів

Центральна виборча комісія планує комп`ютеризувати процес виборів для передачі результатів голосування з дільниць до комісії через інтернет. Про це заявив голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський на зустрічі з головою офісу Ради Європи в Україні Мортеном Енбергом, повідомляє прес-служба ЦВК.

"Найближчим часом ми будемо готові запропонувати і суспільству і політикам проект змін, які необхідно внести до виборчого законодавства України з метою повної комп’ютеризації процесу передачі даних про підрахунок голосів з усіх майже 30 тисяч виборчих дільниць безпосередньо до ЦВК", - сказав Михайло Охендовський.

За словами голови ЦВК, це дозволить значно зменшити вартість усіх майбутніх виборчих процесів і значно покращити захист результатів. В результаті ЦВК зможе максимально швидко отримати попередні результати підрахунку голосів.

Повідомляють, що модернізація виборчої системи надасть змогу складати протоколи дільничних виборчих комісій не тільки в паперовій, а й в електронній формі, засвідчуючи їх електронними цифровими підписами членів ДВК.

Також Охендовський висловився про імовірність впровадження в Україні пропорційної виборчої системи з відкритими списками: "На мій погляд, у середньостроковій перспективі - найближчі 2-3 роки - вірогідність переходу України до застосування пропорційної виборчої системи з відкритими списками є вкрай низькою. Вірогідність ухвалення виборчого кодексу - ще нижчою".

Нагадаємо, 28 грудня суд відмовив у розгляді скарги щодо запобіжного заходу Михайлу Охендовському.