ua en ru

Церетелі відлив найвищу в Європі бронзову статую Христа

Відомий скульптор Зураб Церетелі відлив статую Ісуса Христа, яка після установки може стати найвищою в Європі.

Скульптура "Христос-вероучителей", відлита в бронзі в Петербурзі на заводі "Монументскульптура", має висоту 33 метри - за кількістю років земного життя Ісуса. Її п'єдестал з бронзовими рельєфами - ще 50 метрів. Таким чином, загальна висота скульптури складе 83 метри.

Церетелі відзначив, що ця скульптура буде на п'ять метрів вище статуї Христа в Лісабоні (78 метрів), яку вважають найвищою в Європі. Португальці називають свій монумент "Христос-Цар". Що стосується знаменитого "Христа-Спасителя", що є символом Ріо-де-Жанейро, то його висота складає всього 46 метрів.

У Ріо-де-Жанейро широко розпростертими руками "Христос-Викупитель" благословляє народ Бразилії, а "руки мого Христа знаходяться в іншому положенні, вони звернені до народу, і це Христос-вероучителей", пояснив скульптор.

Він нагадав, що в Ріо-де-Жанейро монумент встановлено на честь 100-річчя незалежності Бразилії. Португалія уникнула участі у другій світовій війні, і народ, побачивши в цьому Божий промисел, зібрав за призовом церкви гроші на створення монумента.

"Створити свого Христа - це моя глибока душевна потреба. Я вже давно відлив у бронзі 64 рельєфу з життя Христа, починаючи з Благовіщення, і кінчаючи Вознесінням. Вони знаходяться в моїй галереї на Пречистенці. Святий Микола Мирликійський Чудотворець встановлений в Італії, Апостол Павло - в Греції, Святий Георгій Побідоносець - на Поклонній горі, Апостол Андрій Первозванний з хрестом у моєму музеї-майстерні на Пресні. Свята Ніна під дзвоном в Тбілісі. Христос вінчає головну тему мого життя ", - пояснив Церетелі.

Відповідаючи на запитання, де буде встановлений цей монумент, Церетелі відповів: "Мені вже пропонують встановити монумент Спасителя на одній з гір Кавказу в Грузії. Але я сподіваюся, що статуя Христа знайде собі місце в Росії. Я впевнений в цьому!" - Сказав художник.

Скульптури президента Російської академії мистецтв, відомого монументаліста Зураба Церетелі встановлені в багатьох країнах світу на більшості континентів. Церетелі найбільше відомий як автор 98 метрового пам'ятника Петру I на березі Москви-ріки і як керівник будівництва Храму Христа Спасителя в 1994 році.