ua en ru

Яценюк виступив за підписання плану дій щодо членства України в НАТО

Яценюк виступив за підписання плану дій щодо членства України в НАТО Фото: Арсеній Яценюк у Вашингтоні (nfront.org.ua)

Яценюк розповів, який сигнал треба дати всьому світу

Лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк виступив за підписання плану дій щодо членства України в НАТО. Про це він сказав журналістам під час візиту до Вашингтону у вівторок, 6 лютого, передає прес-служба політсили.

"Рішення США про поставки оборонювальної зброї для України – це дуже важливий крок. Але просто постачання зброї не вирішить глобальної безпекової проблеми для України і світу. Необхідно підписати план дій щодо членства в НАТО і дати чіткий сигнал всьому світу, що кінцева мета України і Альянсу – стати членом НАТО", - заявив він.

"Виділення 350 мільйонів доларів Україні на безпековий сектор, тренування українських військових – це дуже важливий крок. Але без всеосяжних безпекових гарантій для України це не дає можливості Україні захистити себе і своїх партнерів", - заявив він, нагадавши, що за Будапештським меморандумом Україна позбулася арсеналу ядерної зброї.

"Цей меморандум гарантував територіальну цілісність України. А в підсумку Росія захопила частину України. Це означає, по-перше, що Росія не зупиниться, і по-друге, що її треба зупиняти. На це є декілька рецептів. Звичайно, що це посилення української армії. Ми витрачаємо 5% валового внутрішнього продукту на українську армію, і наші західні партнери також нам допомагають. Друге – це те, щоби українська армія відповідала стандартам НАТО. Саме для цього необхідно ухвалити закон про національну безпеку", - підкреслив Яценюк.

Він переконаний, що чим швидше Україна стане членом НАТО, "тим зрозуміліше буде для Росії, що захопити Україну неможливо, тим зрозуміліше буде для всіх у світі, що Україна є частиною єдиного безпекового простору".

"Якби НАТО не прийняло рішення про членство Балтійських країн, думаю, російські танки зараз би були вже в Балтії. Якби Альянс не прийняв рішення про членство Польщі в НАТО, не знаю, що відбувалося б з безпекою Польщі та інших країн", - наголосив Яценюк.

Лідер “Народного фронту” закликав знайти політичну волю у світі на прийняття рішення щодо членства України в НАТО.

"Тому що Росія не зупиниться, і це треба усвідомити. Її треба зупинити. А зупинити її можна через чіткі міжнародно-правові механізми", - додав він.

Він наголосив, що в Альянсі потрібен консенсус: "Цього консенсусу ми не досягнули в 2008 році, коли Україні було фактично відмовлено в плані дій щодо членства в НАТО. В результаті росіяни захопили частину Грузії, захопили Крим, Донецьк і Луганськ. Скільки ще Росія повинна здійснити міжнародних злочинів для того, щоб усвідомили просту реальність – це рішення потрібне для безпеки як Альянсу, так і України".

Політик підкреслив, що потрібна політична воля Альянсу щодо прийняття цього рішення: "Треба підписати план дій щодо членства в НАТО, дати чіткий сигнал всьому світу: є план дій, кінцева мета України і наша як й Альянсу – зробити Україну членом НАТО. І далі рухатися по дорожній карті, як ми рухаємося зі всіма нашими партнерами".

Він також наголосив, що зараз на порядку денному повинно бути, зокрема, повноцінне відновлення роботи комісії Україна-НАТО.

"Думаю, що наші друзі і партнери в Угорщині не можуть ставити питання світової безпеки... в залежність від будь-яких вузькополітичних речей, щодо яких можна і треба знайти консенсус. Ми готові знайти порозуміння щодо будь-якого законодавства, яке прийняла Україна. Це законодавство прийнято в інтересах української держави, а в інтересах української держави в тому числі - захищати мовні меншості в Україні, що й передбачає закон. І це не може бути приводом для того, щоб блокувати безпекову комісію Україна-НАТО", - заявив він.

Яценюк ще раз наголосив на необхідності ухвалення закону про національну безпеку, який внесений президентом України: "Цей закон розроблявся протягом останніх декількох років за підтримки наших американських партнерів. Сподіваюся, що він буде ухвалений парламентом".