ua en ru

Яценюк: Україна більше не залежить від Росії ні по газу, ні по економіці, ні по політиці

Україна більше не залежить від Росії ні по газу, ні по економіці, ні по політиці. Про це у "10 хвилинах" у неділю, 21 лютого, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, коментуючи зміни, які пройшли в Україні за останніх 24 місяці.

Прем'єр-міністр зазначив, що в кожній українській сім'ї обговорюються питання: що змінилося за два роки.

"Буду з вами відвертий. Звичайно, що ми не досягнули всього того, чого хотіли і на що сподівався український народ. І тут є частина моєї провини, яку я визнаю", - сказав Арсеній Яценюк.

"Але вдумайтесь у те, які фундаментальні зміни пройшли в Україні за останніх 24 місяці. Україна стала насправді незалежною державою. Раніше ми були фактично під зовнішнім управлінням Російської Федерації. Сьогодні Україна - це незалежна і суверенна країна. Сьогодні Україна - це держава, яка бореться проти російської військової агресії. Сьогодні Україна - це країна вільних громадян, громадян, які перемогли на Революції Гідності. Сьогодні Україна - це гідна держава. Ми не залежимо від Росії ні по газу, ні по економіці, ні по політиці", - підкреслив Арсеній Яценюк.

Крім того, за його словами, за останні два роки в Україні з'явилася нова політична система. "Дуже багато нових молодих людей стали членами парламенту і стали членами Кабінету Міністрів України і в цілому державної влади", - наголосив глава уряду.

За словами Арсенія Яценюка, наразі "не вистачає політичної зрілості".

"Чесність, прозорість і гідність - це те, що потрібно в цілому для української політичної системи", - підкреслив прем'єр-міністр.

За його словами, уряду вдалося розрушити систему узурпації влади, "де тільки один, його сім'я і оточення управляли всім".

"Ми пішли по шляху передачі повноважень від центральної влади на місця. І цей процес називається децентралізація. Ми передали туди повноваження, ми передали на місця кошти, ми передали на місця безпосередньо відповідальність перед громадянами країни в своєму місті, селі і містечку", - зазначив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що наша революція називалася Революція Гідності: "А гідність - це повага до кожного громадянина".

"Згадайте "Беркут" і згадайте радянську міліцію, яка знущалась над правами і свободами кожної людини. Ми створили нову поліцію з новими молодими яскравими людьми, які знають, що таке служити українській державі, які знають, що їхній основний обов'язок - це захищати кожного з вас. І цей процес розпочався в Києві, але зараз він іде так само до кожного вашого міста і містечка, щоб ви відчули, що ви під захистом нової української поліції", - зазначив глава уряду.

Арсеній Яценюк наголосив також, що українська армія, якої не було, яка умисно знищувалася, з'явилася.

"Сьогодні про українську армію говорять в усьому світі, тому що це та армія, яка воює проти російської військової агресії. І це заслуга кожного громадянина країни, який підтримував армію хто коштами, хто волонтерською допомогою, хто тим, що відправляв свого члена родини, свого члена сім'ї на фронт воювати за країну. Україна, яка раніше в світових засобах масової інформації була як частина колишнього Радянського Союзу, сьогодні для всього цивілізованого світу стала незалежна і суверенна держава, європейська держава, яку ми разом спільно будуємо", - підкреслив Арсеній Яценюк.