ua en ru

Яценюк: Україна вводить повну заборону на постачання товарів та послуг до Криму

Яценюк: Україна вводить повну заборону на постачання товарів та послуг до Криму Фото: Арсеній Яценюк

Рішення про обмеження поставок електроенергії на півострів буде приймати РНБО

Кабінет міністрів України вирішив ввести повну заборону на торгівлю з анексованим Кримом. Про це сьогодні, 16 грудня 2015 року, на засіданні Кабміну повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Перше, надзвичайно важливе рішення - рішення про обмеження поставок продуктів і послуг в автономну республіку Крим, яка є тимчасово окупованою територією. Також буде заборонено переміщення з Криму. Винятком стануть лише особисті речі, соціально значущі продукти харчування та гуманітарна допомога. Рішення набуде чинності протягом 30 днів після його прийняття. Сьогодні уряд ухвалить це рішення", - сказав Яценюк.

Разом з тим, він додав, що рішення про обмеження поставок електроенергії на півострів буде приймати РНБО.

"Про обмеження електроенергії - таке рішення буде приймати РНБО", - сказав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що народний депутат України, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вважає, що не можна повністю перекривати кордон материкової України з територією тимчасово окупованого Криму.

"Це ні в якому разі не можна робити, бо там наші громадяни. Навпаки, слід максимально спростити та полегшити процедуру перетину кордону нашими громадянами, отримання ними необхідних документів у наших паспортних та міграційних службах, спростити нострифікацію дипломів та інше", - зазначив Джемілєв.

Лідер кримсько-татарського народу також заявив про те, що на даний момент Україна вельми обмежена в плані можливостей повернення окупованого півострова.

"Військовий шлях поки відпадає - тим більше, як повідомляють різні джерела, Росія завезла в Крим вже й ядерну зброю. У всякому випадку достовірно відомо, що вони майже повністю реставрували ядерне сховище в урочищі Кызылташ поблизу Ялти, яке було закрито і спустошено після підписання Будапештського меморандуму 1994 року про відмову України від ядерної зброї, завезені в Крим і ракети, здатні нести ядерну зброю", - розповів він.

Джамілев зазначив, що зараз основним механізмом звільнення Криму є санкції західних країн проти РФ, дія яких можуть змусити останню повернути аннексированный півострів.

Зазначимо, раніше координатор акції по блокаду Криму, віце-президент Всесвітнього конгресу кримських татар Ленур Іслямов заявив про старт морської блокади Криму в кінці 2015 - початку 2016 року.