ua en ru

Яценюк вимагає публічного аудиту витрат ФГВФО

Яценюк вимагає публічного аудиту витрат ФГВФО Фото: Арсеній Яценюк

Фонд повинен відзвітувати про свої витрати

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вимагає від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) проведення повного публічного аудиту витрат. Про це він заявив під час наради з представниками Фонду в четвер, 13 серпня, передає прес-служба уряду.

"Ми віддали вам 28,9 мільярда гривень з державного бюджету на те, щоб ці кошти пішли у Фонд і ви виплачували вкладникам ці кошти. І тому як глава уряду я вимагаю прозорості та звітності", - звернувся Яценюк до директора-розпорядника Фонду.

Прем'єр підкреслив, що з 12 банків, через які виплачувалися кошти вкладникам збанкрутілих фінустанов, шість потім були оголошені проблемними, а три - неплатоспроможними.

Фонд, зазначив Яценюк, також повинен відзвітувати про свої витрати. "Чому витрати на утримання тимчасових адміністрацій Фонду - а за нашими даними, це близько 8 тисяч осіб, - у цілому за рік складуть додатково майже 1,8 мільярда гривень, які можна було пустити на виплату депозитів?", - зазначив глава уряду.

Прем'єр-міністр також підкреслив, що необхідно провести розслідування банкрутства 56 банків для "з'ясування, хто виводив активи, хто з посадових осіб держави стоїть за виведенням активів, хто їм сприяв і куди поділися ці активи".

З цим він звернувся до міністра внутрішніх справ, керівникові податкової міліції, голови Держслужби з фінмоніторингу, ГПУ та СБУ, а також до Нацбанку з проханням приєднатися до цього розслідування.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ФГВФО розширить гарантії виплат вкладів фізосіб-підприємців.