ua en ru

Яценюк і Тимошенко обмінялися кпинами в Раді

Яценюк і Тимошенко обмінялися кпинами в Раді Фото: Арсеній Яценюк та Юлія Тимошенко

У парламенті угледіли привид балагану

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк і лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко обмінялися глузуваннями під час години запитань до уряду у Верховній Раді України. Про це повідомив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк сьогодні під час години запитань до уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, Тимошенко заявила, що дуже успішно спрацювала група з розгляду обґрунтованості тарифів, створена за дорученням голови Верховної Ради: "Одностайно робоча група, яка представляє всі фракції, дійшла висновку, що тарифи завищені, нечесні, необгрунтовані і вимагають негайного коригування, у тому числі там закладена велика складова корупції. Саме тому, що "Батьківщина" піднімає це питання, по "Батьківщині" завдаються політичні удари, щоб дискредитувати, принизити і звинуватити... Саме тому я хочу заявити, що ми цінуємо єдність коаліції і ми не будемо відповідати на жодні закиди... Я хочу заявити, що додаток до контракту, який був підписаний у 2009 р., на наступний квартал ціна на російський газ буде 190 дол., і повірте мені, вона буде знижуватися до кінця року".

У відповідь на це лідер Радикальної партії Олег Ляшко нагадав, що до нещодавнього часу на основі цього контракту Україна платила по 500 дол. за тис. куб. м.

"Я хочу ще раз подякувати Юлії Тимошенко за те, як вона стояла на сторожі інтересів України, і я хочу зараз попросити Тимошенко взяти за ручку Арсенія Яценюка, поїхати до свого друга Путіна і розірвати газовий контракт без Стокгольського арбітражу, остільки у Стокгольмі ми будемо судитися 10 років, а газовий контакт продовжує діяти", - заявив Ляшко.

Своєю чергою Яценюк відповів: "Шановний Олег Валерійович, у вас, як завжди, геніальні пропозиції. Єдине, що я можу точно вам сказати, що Путін - це далеко не мій найкращий друг, тому можна без мене? Я з ним зустрінуся у Стокгольмському суді".

При цьому він подякував Тимошенко за підтримку парламентської коаліції: "Сподіваюся, ми повинні так разом триматися, щоб нас ніхто за жодних обставин не розділив. Саме тому звертаюся до вас за порадою і за підтримкою, шановна Юліє Володимирівно, допоможіть мені, допоможи нашій країні", - заявив Яценюк.

На що Тимошенко відповіла, що ціна за газовим контрактом з РФ до кінця року буде нижчою, ніж Україна платить за реверс газу, тому цей контракт скасовувати не можна.

"Віктор Янукович, на жаль, використовував цей контракт, щоб відмивати гроші. І ніколи ціни по 500 дол. не було. Але те, що вони здирали з України незаконно і не за контрактом, треба повернути. Я - за Стокгольмський суд, при поверненні Україна незаконно вкрадені гроші і за єдність коаліції ", - заявила лідер "Батьківщини".

Своєю чергою Яценюк заявив: "Дорога моя Юлія Володимирівна, я так розумію, що якщо ви сказали, що ціна буде 150 дол. в четвертому кварталі, то вона буде 150. Правильно я зрозумів? А якщо буде не 150, то я звернуся до вам, щоб ви компенсували різницю до державного бюджету".

"Арсеній Петрович, хочу ще раз підтвердити, що ми вас підтримуємо, цінуємо, любимо і наше рідне демократичний уряд буде працювати ефективно. Але прошу вас зробити так, щоб все ж олігархія була відокремлена від нашого уряду, тому що за 2014 р. повернуто 22 млрд грн ПДВ дев'яти кланам, а тим, хто представляє малий та середній бізнес, практично нічого не повернули", - заявила Тимошенко.

"Дорога моя улюблена Юлія Володимирівна...", - почав Яценюк і розсміявся.

"Дорогий мій Арсеній Петрович і дорога моя Юлія Володимирівна, від імені українського парламенту я хочу висловити вам велику вдячність за толерантне ставлення один до одного. Я думаю, що спільно за руки ми зможемо зробити ціну на газ по 150 дол. Спасибі", - включився в перепалку голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.

Далі хтось із нардепів почав висловлювати обурення з приводу подібного "балагану" в парламенті, на що Гройсман відповів: "Знаєте, коли закінчиться балаган у залі? Коли ви не будете створювати балаган".

Нагадаємо, як заявив сьогодні прем'єр, 70% законопроектів, які вносяться Кабміном, не голосуються в Раді.