ua en ru

Яценюк пояснив, яким чином складається ціна на газ

Яценюк пояснив, яким чином складається ціна на газ Фото: Арсеній Яценюк

У Раді сьогодні обговорювалося питання обґрунтованості підвищення цін/тарифів на енергоносії і комунальні послуги

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк сьогодні у Верховній Раді України під час години запитань до уряду після оголошення звіту Робочої групи з розгляду питання обґрунтованості підвищення цін/тарифів на енергоносії і комунальні послуги зробив ряд заяв. Повідомляє прес-служба Кабінету міністрів України.


"Наша ціль є абсолютно реальною. Ми реформуємо газовий ринок, реалізуємо реформу НАК "Нафтогаз", змінили відносини з російським "Газпромом" і почали купувати газ в ЄС. Ми запровадили програму енергоефективності. Ми повинні інвестувати у внутрішній видобуток і зменшити споживання ресурсу. Якщо ми це все зробимо, без політиканства і гасел, - через десять років Україна буде повністю себе забезпечувати газом. Це наша ціль, і ми її досягнемо", - наголосив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду зазначив, що міг би "сховатися за Національну комісію регулювання енергетики і комунальних послуг, яка приймала рішення про тарифи і керівник якої призначається Президентом". "Проте влада, і в тому числі я як Прем'єр-міністр країни, приймав політичну відповідальність і політичне рішення щодо реформи в газовому секторі країни. І я буду нести цю відповідальність. І готовий перед вами всіма звітуватися за це", - наголосив він.

Також Яценюк підкреслив, що тема тарифів носить в першу чергу політичний характер: "Жоден Уряд не брав на себе відповідальність підвищення тарифів. Але це єдино правильне рішення. Тому що ми платили не просто більше - ми виплачували сотні мільярдів з державного бюджету".

Арсеній Яценюк нагадав, що зараз повна вартість газу становить 7188 гривень. Він зазначив, що ця ціна складається наступним чином: ціна імпортного газу, додається ПДВ, додається 4% спеціального збору, 900 гривень за транзитування.

Пільгова вартість природного газу для населення становить 3600 гривень. Так само він пояснив, як ця ціна сформована: собівартість газу власного видобутку - в залежності від свердловини й підприємства - від 70 до 100 доларів; до реальної собівартості від "Укргазвидобування" додається ПДВ, рента, тарифи на транспортування.

"Це саме та ціна, яку ми даємо як пільгову для населення. 200 кубічних метрів газу по 3600 гривень отримує кожен громадянин країни" - зазначив Яценюк.

"Ми пішли на реформу цього газового сектору не тільки для того, щоб прибрати олігархів, прибрати корупцію. А для того, щоб нарешті змінити систему, яка існувала 20 років", - наголосив він.

"Система тарифоутворення 20 років була наступна - бідний ставав бідніший, багатий ставав багатший. Тому що той, хто має хату 1000 квадратних метрів, хто заробляє не тисячу гривень, а 10-15-20 тисяч, платить так само, як людина, яка має 70 квадратних метрів і мінімальну пенсію чи мінімальну заробітну платню. Треба припинити дотувати багатих, а допомогти бідним", - підкреслив Арсеній Яценюк

Для того, аби компенсувати витрати для громадян, наголосив він, є єдиний і максимально спрощений механізм надання субсидій.

Тепер, якщо домогосподарство витрачає на місяць на оплату житлово-комунальних послуг більш ніж 10%, "все, що вище цих 10%, покриває держава".

Крім того, прем'єр-міністр повідомив, що Кабмін очікує звернення ще 2 млн українців за субсидіями.

Нагадаємо, також сьогодні під час години запитань до уряду в парламенті міністр палива та енергетики Володимир Демчишин повідомив, що за рік споживання електроенергії зменшилося на 10% та зробив ряд інших заяв.