ua en ru

Яценюк розповів про важливість співпраці України та Великобританії

Яценюк розповів про важливість співпраці України та Великобританії Фото: Арсеній Яценюк

За словами Яценюка, довіра між Україною і Великобританією є однією з умов для миру та безпеки

Співробітництво і взаємна довіра між Україною і Великобританією є однією з ключових умов для миру і безпеки в Східній Європі. Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook написав екс-прем'єр, лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк.

"Тісне співробітництво і взаємна довіру між Україною і Великобританією є однією з ключових умов для миру і безпеки в Східній Європі та протидії агресивній та реваншистській політиці Кремля. Зустрічі в Лондоні, які сьогодні почав з бесіди з міністром у справах Європи та Північної і Південної Америк сером Аланом Дунканом, високими представниками офісу прем'єр-міністра Великобританії, а також Міністерства закордонних справ, підпорядковані цій мети - зміцнювати і розвивати українсько-англійський діалог. Ми потребуємо більше британської присутності в Україні - політичної підтримки та підтримки у сфері безпеки, реформаторської допомоги, культурній присутності. Ціную, що наші переконання збігаються з настроєм і намірами офіційного Лондона", - розповів Яценюк.

За його словами, спільні точки дотику з Росією ніхто не збирається шукати за рахунок України. "Це мій основний висновок сьогодні у Великобританії", - заявив Яценюк під час спілкування з журналістами у рамках робочого візиту в Лондон.

Також Яценюк зазначив, що вже провів зустрічі з міністром у справах Європи та Північної і Південної Америк сером Аланом Дунканом, парламентаріями, високими представниками офісу прем'єр-міністра Великобританії, а також Міністерства закордонних справ.

"Всі очікували, що після виборів у Сполучених Штатах ставлення вільного світу до Росії кардинально зміниться, і Росія очікувала зняття санкцій. Що означає зняття санкцій? Це означає, що Росія може робити далі те, що вона робила. Що означає сьогоднішня поведінка Сполучених Штатів, Великобританії і всього вільного світу? Означає, що санкції зараз знімати ніхто не буде. Санкції можуть бути зняті тільки в тому випадку, якщо Україна відновить свою територіальну цілісність", - підкреслив він.

"Послідовність повинна бути наступною. Якщо Росія забирається геть з України, якщо виконується повністю мирний план і Україна відновлює свою територіальну цілісність, і Росія перестає порушувати міжнародне законодавство, то об'єктивно, що країни вільного світу, і в тому числі Великобританія повинні знайти точки дотику з Росією. У тому числі і в питаннях Сирії, боротьби з глобальним тероризмом, боротьби з розповсюдженням ядерної зброї", - додав Яценюк.

Разом з тим, він нагадав слова прем'єр-міністра Великобританії Терези Мей: "Вона дуже чітко сказала у Філадельфії про те, що з Росією треба говорити з позиції сили. Це її пряма цитата".

Тісна співпраця і взаємна довіра між Україною та Великою Британією є однією з ключових умов для світу і безпеки у Східній...

Опубліковано Арсенієм Яценюком 2 березень 2017 р.