ua en ru

Яценюк розповів про результати зустрічі з заступником глави МВФ

Яценюк розповів про результати зустрічі з заступником глави МВФ

У Міжнародному валютному фонді (МВФ) високо оцінили роботу, проведену Україною за два з половиною роки. Про це повідомив лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк під час спілкування з журналістами за підсумками зустрічі з першим заступником виконавчого директора МВФ Девідом Ліптоном у Вашингтоні.

"Українська економіка нарешті почала демонструвати ріст. Суттєво зменшилася інфляція. І Міжнародний валютний фонд дуже високо це оцінює", - сказав він.


Лідер "Народного фронту" зазначив, що МВФ виділяє кошти "тільки під проведені реформи, ухвалені закони і зміни в країні".

Він також наголосив, що допомога МВФ - це "найдешевший і найдовший ресурс".

Яценюк зазначив, що певні політики стверджують, нібито "ми набираємо кредитів". "Це брехня. Якщо в 2014 році, коли перемогла Революція Гідності, боргів було 73 мільярди доларів, то в 2016 році - 67 мільярдів. Це мінус 6 мільярдів доларів".

"Ми зменшили борги, зменшили навантаження на бюджет країни. Адже це все треба обслуговувати, за це треба платити", - сказав він.

"Не ми брали ці борги, але ми їх списували і зменшували витрати бюджету. Кошти, які зекономлені завдяки нашій програмі з МВФ, в тому числі пішли на субсидії, пенсії, зарплати вчителям, лікарям і на українську армію", - підкреслив лідер "Народного фронту".

До траншу допомоги від МВФ прив’язане надання 1 мільярду кредитних гарантій США і фінансової підтримки ЄС: "Це дуже великий пакет фінансової допомоги, який дозволить далі стабілізовувати економіку", - відзначив лідер політичної партії "Народний фронт".

Яценюк підкреслив, що очікується підписання остаточної редакції меморандуму про співпрацю між українським урядом, президентом та Міжнародним валютним фондом: "Як тільки це буде підписано, буде прийнято рішення про скликання Ради директорів МВФ і прийняття рішення щодо виділення наступного траншу".

Лідер "Народного фронту" підкреслив, що до траншу допомоги від МВФ прив’язане надання 1 мільярду кредитних гарантій США і фінансової підтримки Європейського Союзу: "Це дуже великий пакет фінансової допомоги, який дозволить далі стабілізувати економіку".

Для цього, наголосив він, потрібна підтримка українського парламенту: "Уряд потребує політичної відповідальності і політичної підтримки членів парламенту".

Відповідаючи на запитання журналіста стосовно термінів надання траншу МВФ, Яценюк підкреслив, що йдеться про тижні: "Я знаю, що практично завершені всі технічні консультації щодо меморандуму. Як тільки він буде підписаний, буде прийнято рішення Ради директорів у найкоротші терміни".