ua en ru

Яценюк розраховує на позитивне рішення ЄБРР про виділення Україні 300 млн дол. на газ

Яценюк розраховує на позитивне рішення ЄБРР про виділення Україні 300 млн дол. на газ Фото: Арсеній Яценюк

Рішення про виділення кредиту на газ буде вже сьогодні

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк розраховує на позитивне рішення ради директорів Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) щодо надання 300 млн дол. на закупівлю Україною газу на західному кордоні. Про це він заявив сьогодні в ході засідання Кабінету міністрів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Буквально зараз проходить засідання ради директорів Європейського банку розвитку і реконструкції, і п'ять хвилин тому почався розгляд українського питання. Ми очікуємо, що рада директорів ЄБРР підтримає щодо надання додатково Україні 300 млн дол. США на те, щоб закупити газ для потреб України на західному кордоні. У тому випадку, якщо таке рішення буде прийнято, то, відповідно, "Нафтогаз" за процедурами ЄБРР проведе відповідний тендер з метою, щоб на 300 млн дол. США купити газ для української економіки саме на західному кордоні. Прийняття такого позитивного рішення дасть можливість до кінця поточного року розблокувати і отримати ще 500 млн дол. США від Світового банку", - сказав він.

Він відзначимо, що всього в Україні необхідно близько 1,3 млрд дол. на закупівлю газу на зимовий період.

"Таким чином, загальний пакет фінансової допомоги, який необхідний для проходження зимового періоду складає близько 1,3 млрд дол. США, з яких 500 млн вже на рахунки "Нафтогазу", 300 млн сподіваюся на позитивне рішення ЄБРР та 500 млн дол. до кінця поточного року Світовий банк також надасть для НАК "Нафтогаз", - констатував Яценюк.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" отримав на свій рахунок 500 млн дол. від Євросоюзу на закупівлю газу з Росії.