ua en ru

Яценюк намагається знищити видобуток газу в Україні, - Онищенко

Єдиним реальним способом досягнення Україною енергетичної незалежності є збільшення власного видобутку нафти і газу та реформування енергетичного сектора економіки. Такої думки дотримується заступник голови Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, народний депутат Олександр Онищенко.

За словами політика, в 2013 р. Україна купувала в Росії 95% необхідних обсягів газу, в 2014 р. 67% змушена була придбати у Європи. При тому, що 40 років тому на території України видобування газу досягала 60 млрд. куб. м на рік і його УРСР експортувала. Україна розвідала і здобуває сьогодні зі своїх надр не більше 15% наявних там енергоресурсів.

"У вересні 2014 р. був відкритий газопровід "Водяни-Ужгород", що дозволило Україні отримувати газ у реверсному режимі з Європи. Поставки здійснювались з Польщі, Угорщини та Словаччини. Протягом 2014 р. Україна заощадила близько півмільярда доларів завдяки закупівлі більш дешевих європейських вуглеводнів. Але це, безсумнівно, тимчасовий вихід із ситуації. Україна могла б кратно знизити свою залежність від імпортних енергоносіїв завдяки власного газовидобутку, однак Кабмін пропонує таку рентну ставку на видобуток газу, яка просто не дозволить інвесторам розробляти нові родовища", - зазначив Онищенко.

Він нагадав, що прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк ще в лютому заявляв про готовність повністю відмовитися від поставок російського газу і проголосив намір звести частку Росії в поставках газу в Україну до нуля.

"Проте в реальності ми отримали ініціативу Кабміну щодо поступового збільшення ставки рентної плати за користування надрами для видобутку вуглеводнів до показника 70% з 1 липня 2015 р., яка робить будь-яку видобуток газу в Україні приватними газовидобувними компаніями просто нерентабельною. Додамо до цього спробу фракції "Народного фронту" у Верховній Раді залишити під контролем олігарха Коломойського підприємство "Укрнафта" і отримаємо повну картину справжніх намірів глави Кабміну", - підкреслив нардеп.

За словами Онищенка, Яценюк заявив про плани стягувати з населення повну ціну за споживаний газ, але неясно - якою ця ціна буде. "Може бути, має сенс згадати слова Яценюка, сказані ним в листопаді 2013 року, коли він заявив, що кожен українець має споживати газ власного виробництва, вартість якого 70 дол? А яким чином власний газ в Україні буде коштувати 70 дол., якщо той же Яценюк робить все, щоб видобуток газу в Україні знищити на корню?" - задається риторичними питаннями політик.

Нардеп упевнений, що для того, щоб зацікавити компанії, що видобувають газ в Україні, необхідно знижувати мита на розробку нових родовищ та збільшення видобутку, а не навпаки. "Це розуміють сьогодні всі, крім, імовірно, членів уряду Арсенія Яценюка. Україна має потенціал для того, щоб протягом двох-трьох років збільшити видобуток газу в країні до потрібного їй рівня. Яким же чином слід в цьому контексті розглядати ініціативи Кабміну, які гальмують цей процес? З якою метою Яценюк збільшує податковий тиск на газовиків? Яку истиную мету він переслідує? Сподіваємося, найближчим часом ми зможемо отримати відповіді на ці питання", - підкреслює він.