ua en ru

Яценюк провалив програму субсидування населення, - "Наш край"

Через хаос в системі надання субсидій українці ризикують зимувати без тепла і світла. Про це заявив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак.

"За п'ять місяців роботи програми субсидування допомогу змогли оформитьи лише 2,1 млн сімей, тоді як уряд заявляв, що допоможе 12-15 мільйонам громадян. Через знижений рівня охоплення українців системою субсидій слід очікувати зростання рівня неплатежів. Це може призвести до колапсу системи ЖКГ - у розпал зими люди залишаться без світла і тепла. Тому ми вимагаємо від уряду негайно навести порядок в оформленні субсидій та покарати винних у тому, що люди не можуть отримати належну їм допомогу", - зазначає Мазурчак.

За його словами, причин неефективності програми субсидування є кілька. Зокрема, це забюрократизована система оформлення документів, відсутність роз'яснювальної роботи з населенням, несправедливість самої системи, коли субсидію можуть отримати не тільки малозабезпечені, але й заможні українці, які приховують від держави свої доходи.

У партії зазначають, що субсидії малозабезпеченим громадянам слід нараховувати з моменту підвищення тарифів на ЖКГ, а не з моменту подачі заяви. Крім того, "Наш край" звертає увагу на необхідність посилити відповідальність за шахрайство з отриманням субсидій.

"Через місяць почнеться опалювальний сезон та значній кількості українців, які не встигли оформити субсидії, доведеться вибирати: платити за платіжками, відмовляючи собі у всьому, або просто не платити. На жаль, другий варіант більш імовірний. Криза неплатежів у результаті призведе до колапсу комунального господарства, а значить, і до соціальної катастрофи. Між тим, говорити про кризу неплатежів можна вже сьогодні", - зазначає Олександр Мазурчак.

"Уряд по суті провалив кампанію з надання субсидій у тихі літні місяці. А що буде, коли люди отримають платіжки за вересень і за жовтень?", - зазначає один з лідерів "Нашого краю".

У партії вважають, що за провал програми надання субсидій повинні нести особисту відповідальність уряд і його глава.