ua en ru

Яценюк просить встановити відповідність прийнятих ВР "безвізових" законів необхідним критеріям ЄС

Яценюк просить встановити відповідність прийнятих ВР "безвізових" законів необхідним критеріям ЄС Фото: Арсеній Яценюк

МЗС і Мін'юсту доручено звернутися до європейських партнерів

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк просить Міністерство закордонних справ і Міністерство юстиції з'ясувати у Європейського союзу, чи відповідають прийняті Верховною Радою України законопроекти критеріям, необхідним для отримання безвізового режиму з ЄС. Про це Яценюк сказав на засіданні Кабінету міністрів сьогодні, 18 листопада, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я прошу Міністерство закордонних справ разом з Міністерством юстиції в найкоротший термін зв'язатися з нашими європейськими партнерами, щоб вони нам дали юридичний звіт. Чи відповідає законодавство, яке було прийнято Верховною Радою тим вимогам, які ставилися нашими європейськими партнерами для того, щоб звіт про введення безвізового режиму був позитивним", - зазначив прем'єр.

Він зазначив, що така відповідь важлива. Так, якщо у ЄС будуть зауваження до прийнятих законів, ВР буде мати можливість на наступному пленарному тижні внести відповідні зміни.

Нагадаємо, раніше ВРУ розширила поняття арешту майна в кримінальних виробництва. Відповідний проект закону №2540а у другому читанні підтримали 291 нардеп. Закон підтримали для виконання рекомендацій Європейського союзу щодо лібералізації візового режиму.

На думку уряду, внесені правки в закон суперечать директивам ЄС щодо лібералізації візового режиму. "У тому випадку, якщо даний законопроект не буде відповідати європейському законодавству, то це стане передумовою тому, що Україні безвізовий режим не дадуть", - підкреслив глава Кабміну Арсеній Яценюк.

Парламентарії голосували за закон, незважаючи на подальше проведення юридичної експертизи на відповідність директивам ЄС. Спікер ВР Володимир Гройсман зазначив, що у разі невідповідності, парламентарії закон переголосують.