ua en ru

Яценюк доручив перерахувати плату за опалення для будинків, де послуга була надана неякісно

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив провести перерахунок сплати за теплопостачання по всіх об'єктах, де послуга не була надана якісно. Про це він заявив на засіданні Міжвідомчого оперативного штабу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у п'ятницю, 8 січня.

Арсеній Яценюк зазначив, що є велика кількість скарг громадян, зокрема жителів Києва, щодо низької температури теплоносіїв.

Глава уряду нагадав, що було прийнято рішення, "яке чітко передбачає обов'язок перерахунку в тому випадку, якщо послуга надана не в повному обсязі або неякісно": "Неякісно - це означає, коли батарея холодна, а виставляють (рахунок) як за гарячу".

"Усе залежить від якості послуги. Послуга надана в повному обсязі - значить, вона оплачується в повному обсязі. Якщо послуга не надана в повному обсязі, то вона й не оплачується", - підкреслив Арсеній Яценюк.

Глава уряду доручив по всіх об'єктах теплопостачання, де послуга не була надана якісно, здійснити перерахунок: "І основне - запланувати в поточному році відповідні ремонтні роботи по таких будинках".

Він наголосив, що одним із ключових аспектів при проведенні реформи енергетичного сектору є якість підприємств теплокомуненерго, "тобто якість того, як вони працюють".

"Прошу це питання невідкладно поставити перед київською владою", - підкреслив Арсеній Яценюк.

Глава уряду нагадав, що в минулому році місцеві бюджети збільшили свої доходи на 40%: "Сподіваюся, що поточний рік також буде дуже плідний для місцевих бюджетів. Ключове питання - куди ці гроші діваються".

Він нагадав про роботу місцевих програм з енергоефективності й відзначив ефективність цих програм у Львівській області та низці інших регіонів: "І для Києва, і для всіх інших міст вкрай важливо відправляти ці гроші безпосередньо на енергоефективність, тобто на ремонт мереж та утеплення будинків".

Частина цих коштів, підкреслив він, компенсується з державного бюджету: "Ми їх, звичайно, перерахуємо, але від цього в хаті тепліше не стає. Стане тепліше тільки тоді, коли будуть відновлені мережі і коли вікна поміняють і утеплять будинки. І це - наше спільне завдання в частині також впровадження енергетичної реформи".