ua en ru

Яценюк шукає прикриття для "великої приватизації", - експерт

Уряд спішно шукає гарне прикриття для "великої приватизації". Такої думки дотримується президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

За його словами, після того, як парламент провалив голосування "списку 300", а в суспільстві піднялися антиприватизаційні настрої, уряд намагається поліпшити імідж приватизації через її "американізацію". Як відомо, урядова делегація на чолі з Арсенієм Яценюком планує презентувати українські держактиви на інвестиційній конференції в США.

На думку Охріменка, системним американським інвесторам Україна не буде цікава і через 20-30 років. Навіть такі прибуткові і стратегічні об'єкти, як морський порт "Південний", який також внесено до "списку 300", не є привабливими для американського бізнесу, впевнений експерт.
"Американці цинічні. Якщо вони вкладають гроші, то хочуть отримати прибуток. А вкладати в об'єкт, на якому вони не знають, як заробити - це не те", - зазначив Охріменко.

Він додав, що пошук "прикриття" для великої приватизації швидше за все є необхідністю для українських олігархів, які відверто зацікавлені в отриманні ряду вельми привабливих вітчизняних держактивів. Зокрема, за портом "Південний" вже не один рік "полюють" кілька олігархів. Відкрито ж продавати гавань українським ФПГ уряд не стане, оскільки набагато вигідніше оголосити продаж іноземним (американським) інвесторам, що не викликає такого спротиву в українському суспільстві.

"Швидше за все, це будуть офшори, які зареєстровані в американських штатах. На сьогодні справді українські порти цікаві українським олігархам, оскільки вони пов'язані з цими портами. Ось вони через американські офшори з задоволенням їх куплять. Навіть, якщо там буде виступати якийсь американський фонд, то в приватизації це буде виглядати, як американський "фасад", а кінцевим власником звичайно ж стане наш олігарх. Якщо говорити про американських інвесторів, то Україна і порти їм не цікаві. Їм нема чого возити, ніде тут заробити", - упевнений експерт.

Він також зазначив, що ще можливий варіант спекулятивного перепродажу, коли американський капітал придбає український актив тільки для того, щоб відразу ж більш вигідно її перепродати.

Що стосується єдиного глибоководного порту "Південний", то його, на думку Охріменка, в будь-якому випадку віддадуть одному цілком визначеному олігарху, який домагається цього досить давно.

"Якщо ми подивимося на процеси, пов'язані з оцінкою майна цього порту, аудитом, концесією - дуже чітко простежується той факт, що керівництво країни вже домовилося з одним з олігархів, яким і віддадуть цей порт. Всі ці цифри, всі ці дії говорять про те, що вже є ця домовленість і порт передадуть спочатку в концесію, потім на приватизацію", - підкреслив Охрименко.

Наскільки реальні американські інвестиції можна буде судити відразу ж після повернення української делегації з США, вважає експерт. Чи будуть названі компанії-потенційні інвестори? І чи зможе українське суспільство знати - кому належать ці компанії і хто в підсумку стане власником українських стратегічних підприємств, які будуть продані в рамках великої приватизації.