ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent технічно відіграють своє зниження за попередні дві сесії

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні ростуть, технічно відіграючи своє зниження за попередні дві сесії. Станом на 12:15 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (вересень) - 105,27 (+0,35) при діапазоні котирувань 104,06-105,29;
- Light, Sweet Crude Oil (вересень) - 88,16 (+0,10) при діапазоні котирувань 87,51-88,34.

Нафта на біржах сьогодні помалу дорожчає. За попередні два дні (31 і 30 липня) офіційна ціна нафти Brent знизилася на 1,5%, а офіційна ціна нафти WTI опустилася на 2,3%, забезпечивши сьогодні технічно привабливі умови для покупок нафтових ф'ючерсів.
Зростанню нафтових котирувань сьогодні також додатково сприяють очікуване тижневе скорочення в США комерційних запасів сирої нафти і збереження слабких позицій американського долара на FOREX.

Долар США сьогодні продовжує помалу дешевшати проти євро. Індекс долара для шести провідних світових валют (ICE dollar index spot) тримається нижчим за відмітку 82,6 пункту після того, як напередодні цей індикатор просів до мінімуму за чотири тижні, встановившись нижче 82,7 пункту.

Сьогодні о 17:30 за київським часом будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США по запасах нафти і нафтопродуктів в країні. За попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), опублікованим вчора о 23:30 за київським часом, комерційні запаси сирої нафти в США за підсумками звітного тижня, який завершився 27 липня, зменшилися на 11,6 млн бар. Оцінка представників API істотно перевищує прогноз галузевих експертів, які чекають, що тижневе скорочення комерційних запасів сирої нафти в США може скласти 1,5-1,6 млн бар.

В той же час нафта WTI подорожчала з початку дня не так помітно, як нафта Brent. Учасники ринку сьогодні утримуються від активних покупок нафтових ф'ючерсів через сумніви в тому, що монетарна влада США продовжать програму кількісного пом'якшення (QЕ-3). Сьогодні починається дводенне засідання Комітету з відкритого ринку Федеральної резервної системи США (ФРС США), на якому будуть розглянуті важливі фінансово-економічні питання. Зокрема буде ухвалено рішення по базовій обліковій ставці, а також оголошені плани з підтримки національної економіки.

Нагадаємо, за підсумками торгів 31 липня ціна нафти WTI знизилася на 1,9% і опустилася до мінімуму за два з половиною тижні, встановившись трохи вище 88 дол./бар. В той же час ціна нафти Brent напередодні знизилася на 1,2% і просіла до мінімуму за чотири торгові дні, встановившись трохи нижче 105 дол./бар.

Відзначимо, ціна нафтового "кошика" ОПЕК за місяць виросла на 10%.