ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні знижуються

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні знижуються. Станом на 11:55 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (жовтень) - 110,21 (-0,41) при діапазоні котирувань 110,15-111,01;
- Light, Sweet Crude Oil (жовтень) - 84,92 (-0,38) при діапазоні котирувань 84,75-85,44.
Негативна динаміка в цінах по операціях багато в чому обумовлена технічними продажами нафтових ф'ючерсів, які за попередніх п'ять торгових сесій помітно додали в ціні. Так, за період 18-25 серпня ціна нафти Brent виросла на 3,63 дол., або на 3,4%, а ціна нафти WTI (Light Sweet) додала 2,92 дол., або 3,5%. З цієї причини інтерес до покупок нафтових ф'ючерсів сьогодні дещо ослаб.
В той же час зниженню цін на нафтові ф'ючерси сьогодні сприяє обстановка на фондових майданчиках країн АТР і Європи. Сьогодні азіатські і європейські фондові індекси знижуються, що не сприяє покупкам нафтових ф'ючерсів.
У США сьогодні будуть опубліковані переглянуті дані по ВВП за II квартал 2011 р. та індекс споживчих настроїв за серпень, а також відбудеться виступ глави ФРС США Бена Бернанке з питань дальньої монетарної політики. Ці події сьогодні зроблять сильний вплив на нафтовий ринок, тому учасники ринку вирішили скоротити відкриті довгі позиції і про всяк випадок зафіксувати прибуток.
Очікується також, що до вечора 27 серпня 2011 р. до Східного узбережжя США дістанеться тропічний ураган "Айрін". Першим на її шляху виявиться штат Північна Кароліна, де на час урагану буде зупинена робота шести нафтопереробних заводів (НПЗ). Загальна пропускна спроможність шести НПЗ складає близько 1,3 млн бар. нафти в день.
Через наближення урагану вже оголошено штормове попередження по всьому Східному узбережжю США - від Північної Кароліни до Нью-Йорка. В даний час "Айрін" оцінюється як ураган третього ступеня небезпеки (швидкість вітру 178-209 км/год). Проте експерти по ураганах прогнозують посилення стихії до четвертої категорії небезпеки (швидкість вітру 210-249 км/год). Для порівняння: коли 28 серпня 2005 р. ураган "Катріна" обрушився на Новий Орлеан, стихія, що знищила місто, відповідала третьому ступеню небезпеки.