ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні ростуть

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні ростуть. Котирування нафти Brent сьогодні вранці вперше за шість торгових днів перевищили відмітку 111 дол./бар., а котирування Light Sweet вперше за тиждень досягли значення 85,9 дол./бар.
Станом на 12:40 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (жовтень) - 110,70 (+0,55) при діапазоні котирувань 110,00-111,20;
- Light, Sweet Crude Oil (жовтень) - 85,60 (+0,44) при діапазоні котирувань 84,93-85,90.
Нафта на біржах сьогодні дорожчає, що частково обумовлено різким зниженням ціни золота напередодні. У міру того, як на ринках стихли побоювання можливого повторення глобальної рецесії, ціна золота впала більш ніж на 100 дол./унція. Інвестори почали виведення коштів з "золотої гавані" і знову вкладати їх в більш ризикові, але більш прибуткові активи, такі як акції і товарні ф'ючерси.
Американський долар на міжнародному валютному ринку FOREX з початку дня трохи знизився проти євро та інших валют, забезпечивши привабливі умови для спекулятивних покупок нафти і інших товарних активів, ціни на яких встановлені у валюті США.
Обстановка на фондових майданчиках сьогодні достатньо стабільна, що також сприяє покупкам нафти. Головний фондовий індекс континентального Китаю Shanghai Composite сьогодні виріс майже на 3%, а головний фондовий індекс Японії Nikkei підріс майже на 1,5%. В той же час німецький DAX підвищився з початку торгів майже на 1%.
Проте глобальні інвестори, як і раніше, проявляють деяку обережність і утримуються від активніших операцій з нафтовими ф'ючерсами. Поки остаточно неясно, чи будуть монетарна влада США продовжувати програму "кількісного пом'якшення". Якщо буде схвалений третій етап цієї програми (QЕ-3), слід чекати ослаблення курсу долара, зростання інфляції і підвищення цін на товарні активи, які біржові спекулянти активно купуватимуть в хедж.
Напередодні ціна нафти Brent вперше за тиждень встановилася вище за відмітку 110 дол./бар., підвищившись за день на 0,8%. Тим часом офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) напередодні знизилася на 0,3%. Нафта WTI трохи подешевшала через технічну корекцію. Її продажі почалися в кінці торгів після того, як котирування вперше за чотири торгові дні перевищили відмітку 86,5 дол./бар.