ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent ростуть після завершення фіксації прибутку

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні ростуть. Станом на 11:15 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (квітень) - 122,57 (+1,02) при діапазоні котирувань 121,61-122,72;

- Light, Sweet Crude Oil (квітень) - 107,06 (+0,51) при діапазоні котирувань 106,20-107,20.

Нафта на біржах сьогодні дорожчає, що пояснюється завершенням фіксації прибутку. За попередні два дні ціни на нафту знизилися в середньому на 3%, забезпечивши сьогодні привабливі умови для відновлення покупок.
Додатково покупкам нафтових ф'ючерсів сьогодні сприяє дешевий американський долар. Напередодні курс долара щодо євро впав до найнижчого рівня більш ніж за три місяці, а індекс долара для шести провідних світових валют вперше з листопада 2011 р. просів нижче позначки 78,3 пункту. Сьогодні вранці цей показник знизився ще на 0,1%, опустившись нижче значення 71,1 пункту.

На тлі очікуваних дій ЄЦБ щодо збільшення банківської ліквідності провідні фондові індекси Європи сьогодні ростуть, що додатково сприяє покупкам нафтових ф'ючерсів. Разом з тим загроза скорочення постачань нафти з Близького Сходу, через збереження напруженості навколо Ірану і Сирії, а також нестабільність в Лівії продовжують надавати підтримку нафтовому ринку на середньострокову перспективу.

Президент Венесуели Уго Чавес перебуває на Кубі, де він проходить курс лікування від раку. Є побоювання, що у разі смерті політичного лідера Венесуели обстановка в країні дестабілізується. Такий розвиток подій неминуче призведе до падіння нафтовидобутку і порушення експорту нафти з Венесуели.

Покупкам нафтових ф'ючерсів сьогодні також сприяють очікування істотного скорочення в США запасів важких дистилятів, а також невеликого зниження запасів бензинів. Сьогодні в 17:30 будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США із запасів нафти і нафтопродуктів в країні. За попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), які були опубліковані сьогодні в 23:30 за київським часом, запаси важких дистилятів у США за підсумками звітного тижня, що завершився 24 лютого, зменшилися на 3,3 млн бар., а запаси бензинів знизилися більш ніж на 900 тис. бар. При цьому комерційні запаси сирої нафти в США, за оцінкою API, збільшилися за тиждень несуттєво - приблизно на 520 тис. бар.

Напередодні увечері галузеві експерти прогнозували більш істотне збільшення запасів сирої нафти в США - на 1,0-1,1 млн бар., а також помірне зростання запасів нафтопродуктів: бензинів - на 200-300 тис. бар., важких дистилятів - на 400-500 тис. бар.

Відзначимо, ціна нафти Middle East Crude у Токіо сьогодні знизилася на 1,7%.