ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent залишаються в плюсовій зоні, проте інтерес до покупок помітно ослабнув

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent залишаються в плюсовій зоні, проте інтерес до покупок помітно ослабнув. Станом на 14:20 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.): - IPE Brent Crude (лютий) - 106,94 (+0,21) при діапазоні котирувань 106,57-107,76; - Light, Sweet Crude Oil (лютий) - 97,57 (+0,33) при діапазоні котирувань 97,30-98,50.
Інтерес до покупок нафтових ф'ючерсів дещо ослабнув після того, як напередодні ціни на нафту виросли більш ніж на 3%, а сьогодні в ході торгів нафтові котирування відновили свої максимальні значення за шість торгових днів. Сьогодні вперше після 14 грудня котирування Light Sweet перевищили ціновий рубіж 98 дол./бар., а котирування нафти Brent піднялися вище за відмітку 107,7 дол./бар.
Позитивну динаміку в цінах по операціях продовжує забезпечувати ситуація на міжнародному валютному ринку FOREX. Долар з початку дня помітно подешевшав проти євро та інших валют, що дозволяє продовжувати покупки нафти й інших товарних активів, ціни на яких встановлені у валюті США. Разом з тим обстановка на фондових майданчиках Європи залишається стабільною, що подає додаткову підтримку нафтовим котируванням.
Нафта WTI подорожчала з початку торгів помітніше, ніж нафта Brent, що частково викликане завершенням напередодні для ф'ючерсу Light Sweet контрактного періоду по січню, внаслідок чого основний інтерес по операціях зосередився сьогодні на лютневому контракті.
Сьогодні о 17:30 за київським часом будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США щодо запасів нафти і нафтопродуктів у країні. За попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), які були опубліковані вчора о 23:30 за київським часом, комерційні запаси сирої нафти в США за підсумками звітного тижня, що завершився 16 грудня, зменшилися на 4,6 млн барр., запаси бензинів скоротилися на 400 тис. бар., а запаси важких дистилятів знизилися на 2,8 млн бар.
Для біржових спекулянтів, що грають на підвищення, дані API виявилися значно кращими за прогноз галузевих експертів, які напередодні припускали, що за підсумками звітного тижня, що завершився 16 грудня, комерційні запаси сирої нафти в США знизилися на 2,2-2,3 млн бар., а запаси важких дистилятів зменшилися на 500-600 тис. бар., запаси бензинів збільшилися на 1,7-1,8 млн бар.