ua en ru

Ціни на нафтопродукти в Україні до березня можуть підвищитися на 18-20%, - експерт

Вчора різко подорожчала вартість нафти на світових біржах. Зокрема, російська Urals, бензин з якої поставляється в Україну, вперше c травня минулого року перевищила позначку 120 дол. / Бар. Директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн упевнений, що зростання цін на Urals призведе до подорожчання нафтопродуктів в Україну. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

"Поки трейдери розпродують старі запаси. Але вже через кілька тижнів в країну почнуть надходити нафтопродукти за новою, вищою ціною, що може підвищити ціни на них вже до березня на 18-20%", - відзначає Куюн.

На вчора середня ціна Аі-95 становила 10,28 грн/ л, Аі-92 - 10,02 грн /л, А-76 - 9,56 грн/л, а ДП - 9,66 грн/л.

Зростання котирувань на Urals може вплинути і на вартість російського природного газу для України, зазначає член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима. "Ціни на газ для Україні міняються раз в квартал, і на них впливає, в тому числі, середня ціна котирувань нафти марки Brent за підсумками трьох місяців", - додає він.

Нагадаємо, котирування нафти Brent вчора вперше майже за сім місяців перевищили відмітку 119 дол./бар. Останній раз вище цього значення котирування нафти Brent були в липні 2011 р. Разом з тим котирування нафти WTI (Light Sweet) сьогодні вперше за п'ять тижнів піднялися вище за відмітку 102 дол./бар.