ua en ru

Ціни на нафту WTI і Brent підвищуються з початку поточного дня на 0,49-1,08 дол

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent підвищуються з початку поточного дня на тлі оптимізму інвесторів навколо перспектив схвалення парламентом Греції нової програми допомоги з боку Міжнародного валютного фонду (МВФ), Європейського центробанку (ЄЦБ) і Євросоюзу (ЄС), що дозволить країні уникнути дефолту і виходу із зони євро і ЄС. Надії учасників торгів нівелювали побоювання навколо можливого бюджетної кризи в Італії, який несе ризики поглиблення бюджетно-боргової кризи в валютному блоці. 8 листопада в парламенті Італії відбудеться голосування з питання затвердження виконання бюджету за 2010 р.
Раніше прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу дав згоду піти у відставку з метою формування коаліційного уряду. Після консультацій представників правлячої партії і опозиції сторони домовилися, що дострокові вибори в Греції відбудуться в середині лютого 2012р.
Станом на 15:07 за Київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (липень) - 111,82 (+1,08) при діапазоні котирувань 109,91-112,00;
- Light, Sweet Crude Oil (липень) - 94,75 (+0,49) при діапазоні котирувань 93,23-94,96.
Ціни на нафту ростуть, чому сприяють ознаки відновлення світової економіки. Минулого тижня Міністерство праці США повідомило, що рівень безробіття в провідної світової економіки в жовтні 2011 р. в порівнянні з показником попереднього місяця знизився і склав 9,0% - мінімум з квітня ц.р. (аналітики чекали, що показник складе 9,1%). Крім того, Мінпраці США переглянуло у більшу сторону дані по приросту робочих місць за вересень і серпень поточного року: за ці два місяці в економіці (не рахуючи аграрного сектора) додалося на 102 тис. більше робочих місць, ніж повідомлялося раніше. При цьому обсяг обробного виробництва в КНР продовжив зростання в жовтні ц.р., згідно з даними Китайської федерації логістики і закупівель.