ua en ru

Ціни на нафту Brent і WTI у другій половині дня продовжують рости на очікуваннях позитиву від ФРС США

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet продовжують рости в другій половині дня, додаючи 0,6-0,8 дол. Позитивна динаміка нафтових котирувань спостерігається напередодні засідання американського Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) і рішення по базової облікової ставки, а також наступного виступу глави Федеральної резервної системи США Бена Бернанке. Незважаючи на те, що ФРС США, швидше за все, відмовиться повідомити про подальші стимулюючих заходів, трейдери все ж перебувають у піднесеному настрої.
Певний позитивний стимул несе в собі і деяка розрядка обстановки навколо Греції після того, як лідери Франції і Німеччини вимагає від прем'єр-міністра Греції Георгіоса Папандреу пояснити рішення про проведення референдуму з питання про економічних і фінансових умовах в рамках нової програми допомоги Афінам з боку Євросоюзу (ЄС) і Міжнародного валютного фонду (МВФ). Європейські лідери і представники МВФ зустрінуться сьогодні в рамках екстреного засідання по Греції.
Станом на 12:15 за Київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (грудень) - 110,16 (+0,62) при діапазоні котирувань 109,03-110,80;
- Light, Sweet Crude Oil (грудень) - 93,03 (+0,84) при діапазоні котирувань 90,97-93,19.
Зростання цін на нафту обумовлений і ознаками деякого відновлення попиту на енергоносії в США, про що свідчать дані аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, API). Напередодні організація повідомила, що обсяг запасів нафти за минулий тиждень скоротився на 156 тис. бар. Тим часом аналітики очікували збільшення запасів на 1,1 млн бар.
Пізніше сьогодні Міністерство енергетики США приведе дані щодо запасів нафти в провідної світової економіки з 22 по 28 жовтня 2011 р. (аналітики прогнозують, що запаси виростуть на 1,1 млн бар.).
Ціна на нафту на біржах у Лондоні і Нью-йорку за підсумками торгів 1 листопада 2011 р. опустилася, продемонструвавши зниження протягом третьої сесії поспіль. Звістка про референдум в Греції буквально розірвало світові ринки, викликавши надзвичайно гостру реакцію. На цьому тлі ціна нафти Brent 1 листопада трохи знизилася, встановившись нижче позначки 110 дол./бар., нафта WTI (Light Sweet) подешевшала більш значно (втративши 1,07%) і встановилася на позначці 92,19 дол./бар.