ua en ru

Центром неприйнятної поведінки РФ залишається Україна, - Могеріні

Центром неприйнятної поведінки РФ залишається Україна, - Могеріні Фото: Федеріка Могеріні (twitter.com/BJafari_IRNA)

Євросоюз продовжуватиме вибіркову співпрацю з Росією щодо стратегічних міжнародних питань

Євросоюз (ЄС) простежує еволюцію моделі неприйнятної поведінки Російської Федерації (РФ) у багатьох сферах, однак центральне місце й цій проблемі посідає ситуація в Україні. Про це повідомила високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні під час брифінгу після зустрічі глав МЗС країн ЄС у Люксембурзі.

"Ми бачимо еволюцію моделі неприйнятної поведінки Росії у багатьох областях. Центральне місце у цих проблемах, звісно, посідає ситуація в Україні. Інші сфери проблемної поведінки РФ включають в себе дії у Сирії, діяльність у сфері дезінформації, втручання у внутрішню діяльність країн, кібератаки, порушення прав людини та верховенства права", - сказала Могеріні.

За її словами, затверджені два роки тому п’ять принципів у стосунках з РФ залишаються актуальними. Зокрема йдеться про повну імплементацію мінських домовленостей, посилення відносин зі східними партнерами ЄС в рамках "Східного партнерства" та вибіркова взаємодія з Росією переважно у глобальних питаннях безпеки.

Також додала, що Євросоюз продовжуватиме співпрацю з Росією щодо стратегічних міжнародних питань, які стосуються Ірану, Афганістану, Близького Сходу.

Нагадаємо, Європейський союз на засіданні міністрів закордонних справ у понеділок, 16 квітня, не зміг домовитися про нові санкції проти Ірану. 28 міністрів ЄС погодилися продовжити роботу над цим питанням в найближчі дні і тижні.