ua en ru

Центробанк РФ наказав шести українським банкам припинити діяльність з Криму

Банк Росії наказав шести українським банкам припинити з 13 травня 2014 р. на території Криму і Севастополя діяльність їх відокремлених структурних підрозділів.

Банк Росії наказав шести українським банкам припинити з 13 травня 2014 р. на території Криму і Севастополя діяльність їх відокремлених структурних підрозділів. Рішення про це прийнято у зв'язку з невиконанням банками зобов'язань перед кредиторами і вкладниками, передає прес-служба Центробанку Росії.

"Припинення діяльності відокремлених структурних підрозділів зазначених кредитних установ означає заборону здійснення ними банківських та інших операцій, за винятком операцій, пов'язаних з передачею активів і зобов'язань", - наголошується в повідомленні ЦБ РФ.

Під заборону потрапила діяльність філій і відділень банків: Террабанк (Київ, Україна), Фінростбанк (Одеса, Україна), "Фінанси і кредит" (Київ, Україна), "Фінансова ініціатива" (Київ, Україна), Акцент-Банк (Дніпропетровськ, Україна), Авант-Банк (Київ, Україна).

"Рішення про припинення діяльності підрозділів українських банків продиктовано виключно завданнями захисту інтересів вкладників і клієнтів, законні права яких порушені, в тому числі внаслідок фактичної зупинки роботи підрозділів цих банків в Республіці Крим та місті федерального значення Севастополі, а також відсутністю перспектив відновлення ними діяльності. В результаті іншої можливості забезпечити ефективний захист прав вкладників і клієнтів цих банків, які проживають (здійснюють господарську діяльність) на зазначених територіях, крім припинення діяльності підрозділів банків, не було", - наголошується в повідомленні прес-служби ЦБ РФ.

Рішення Банку Росії є підставою для виплати Фондом захисту вкладників" компенсаційних виплат, передбачених законом "Про захист інтересів фізичних осіб, які мають вклади в банках і відокремлених структурних підрозділах банків, зареєстрованих і (або) чинних на території Республіки Крим та на території міста федерального значення Севастополя". Відповідні повідомлення вже направлені ЦБ в "Фонд захисту вкладників".

У Банку Росії пояснили, що позови до чотирьох банків з Криму будуть розглядатися судами.

Раніше Банк Росії наказав покинути Крим чотирьом українським банкам - ПриватБанку (Дніпропетровськ, Україна), Всеукраїнському акціонерному банку (Київ, Україна), банку "Київська Русь" (Київ, Україна) та Імексбанку (Одеса, Україна).

Нагадаємо, що в квітні 2014 р. Президент Росії Володимир Путін підписав Федеральний закон про захист банківських вкладів в Криму і Севастополі в перехідний період. Документ, зокрема, звільняє від податку на прибуток доходи Агентства по страхуванню внесків (АСВ) в частині майнового внеску Банку Росії в Фонд обов'язкового страхування вкладів. Згідно з раніше прийнятим законом цей внесок може становити 60 млрд руб.

Дані кошти призначені для створюваної автономної некомерційної організації "Фонд захисту вкладників" в цілях забезпечення захисту банківських вкладів в Криму і Севастополі. Фонд буде набувати права за вкладами і здійснювати компенсаційні виплати вкладникам тих кримських банків, які відмовляться від виконання своїх зобов'язань в перехідний період або будуть ліквідовані.