ua en ru

"Центренерго" заблокувало поставки вугілля Львівсько-Волинського басейну, - експерт

"Центренерго" заблокувало поставки вугілля Львівсько-Волинського басейну, - експерт Фото: PxHere

За словами Волинця, ситуація вимагає термінового втручання керівництва області та держави

Відмовою від схеми зустрічних поставок, що забезпечує збут продукції західноукраїнських вугледобувних підприємств ДП "Львіввугілля" і ДП "Волиньвугілля", державна компанія "Центренерго" руйнує вертикальну інтеграцію державних шахт і державних станцій, що загрожує роботі західноукраїнських шахт. Таку думку висловив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець на своєму Facebook.

"Завжди була така схема - щоб заощадити на транспортуванні, державні західноукраїнські шахти своє вугілля везли на "ДТЕК Західенерго", а у вугілля ДТЕК з Павлограда та Добропілля - на "Центренерго". Знаю, що протягом минулого року "Центренерго" вимагало від ДТЕК збільшити обсяги видобутку для себе до 250 тис. тонн в місяць, це 3 млн тонн вугілля на рік. І ось тепер відмовилися від цього вугілля, яке додатково закладалися лави", - написав він.

Волинець підкреслює, що ситуація вимагає термінового втручання керівництва області та держави, інакше протестів шахтарів не уникнути.

"Якщо "Центренерго" відмовляється від продукції "Павлоградвугілля" та "Добропіллявугілля", то ДТЕК його повезе на своє "Західенерго". Відповідно, шахтарів Львівсько-Волинського басейну буде нікуди збувати свою продукцію. Такі ж проблеми виникнуть і у державних шахт "Селидіввугілля" та "Лисичанськвугілля", - застеріг він.

"Центренерго" заблокувало поставки вугілля Львівсько-Волинського басейну, - експерт

Нагадаємо, що раніше представник ГА "Львіввугілля" заявив про припинення відвантажень палива.

В ЗМІ з'явилася інформація про те, що з грудня 2017 року основним постачальником палива на станції "Центренерго" стало ТОВ "Краснолиманське". ТОВ "Краснолиманське" було викуплено негласним куратором державної вугільної галузі Віталієм Кропачовим у структур і оточення екс-президента Віктора Януковича.