ua en ru

У центрі Брюсселя протестували проти вільної торгівлі між ЄС, США і Канадою

У центрі Брюсселя протестували проти вільної торгівлі між ЄС, США і Канадою Фото: Брюссель

За оцінками організаторів, у марші взяли участь 2-3 тисячі людей

У Брюсселі бельгійські профспілки влаштували акцію під назвою "Євромарш" під час саміту глав держав ЄС з вимогами відмовитися від трансатлантичних торговельних угод між Євросоюзом, з одного боку, та США і Канадою, з іншого. Про це передає Радіо Свобода.

Учасники протесту мітингували на вулицях, які прилягають до будівель Європейської ради, де відбувається Саміт, та Європейської комісії. У руках вони тримали плакати з гаслами "Європа має існувати для людей, а не для гроше", "Ми проти крадіжки демократії".

"Ця трансатлантична угода понижує стандарти якості, прибирає митні тарифи. Вона погіршує санітарні стандарти, екологічні норми, порівняно з тим, що ми маємо в ЄС. Це не в інтересах працівників, це шкодитиме їхньому здоров'ю, це не те, що потрібно всім нашим громадянам", - розповіла одна з учасниць маршу від соціалістичної профспілки Наталя.

За оцінками організаторів, у марші взяли участь 2-3 тисячі людей.

ЄС наразі проводить перемовини зі США щодо укладення угоди про трансатлантичне торговельне та інвестиційне партнерство (TTIP). У серпні 2014-го Євросоюз завершив аналогічні переговори з Канадою щодо Всеохопної економічної та торговельної угоди (CETA). Вона має ще бути ратифікована. Ці двосторонні договори створюють основи для функціонування трансатлатичної зони вільної торгівлі.

У центрі Брюсселя протестували проти вільної торгівлі між ЄС, США і Канадою

Фото: акція протесту в Брюсселі

Нагадаємо, десятки тисяч людей протестували у Берліні проти зони вільної торгівлі ЄС-США.