ua en ru

Центральний депозитарій України буде створено на базі Національного депозитарію, - голова ради НДУ

Центральний депозитарій України буде створено на базі Національного депозитарію. Про це під час прес-конференції заявив голова ради Національного депозитарію України (НДУ) Віктор Івченко, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

В.Івченко зазначив, що вже затверджено організаційний комітет і план заходів по створенню Центрального депозитарію.
Голова правління НДУ Володимир Ульянов додав, що план заходів складається з кількох пунктів, зокрема, плануються зміни у відповідне законодавство, будуть проведені загальні збори НДУ, на яких будуть внесені зміни до статуту і призначені керівні органи управління. Також у плані заходів створення Центрального депозитарію йдеться про передачу державних цінних паперів НБУ в НДУ, а також прийняття нової редакції закону про національну депозитарну систему.
"Передавши активи Національного банку і, фактично, ліквідувавши його, як депозитарій цінних паперів, ми, тим самим, створили Центральний депозитарій. Ми вважаємо, що де-юре Національний депозитарій в Україні вже існує. Ми створюємо можливості для того, щоб він функціонував, як центральний депозитарій. Для цього у нього повинні бути активи, бо не маючи прибутків він не зможе виконувати функцію системного адміністратору...Що стосується Національного банку - то це просто, - думаю, що восени ми завершимо централізацію обліку активів. Що стосується централізації в цілому, то я боюсь, що нам в наступному році доведеться запланувати і здійснити перепис, перереєстрацію всіх цінних паперів, які випущені в Україні", - зазначив В.Івченко.
"Якщо говорити про основну частину тих активів, до яких ми маємо доступ - зібрати в одному місці, я думаю, так, це ми зможемо (до кінця року) зробити. Що стосується де матеріалізації - ми її скоріш за все в цьому році не закінчимо", - додав він.
Водночас В.Івченко не уточнив, чи буде Центральний депозитарій окремою юридичною особою.
Голова ради НДУ також додав, що на наступному тижні організаційний комітет розгляне подальші кроки щодо виконання плану заходів по створенню Центрального депозитарію.
В той же час, ВДЦП буде виконувати розрахунково-клірингову діяльність.